24 Април 2024сряда14:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Връщат пожарните в Самоков и Чепеларе

Протести в Боровец и Пампорово отказаха управляващите да закриват службите в курортите

/ брой: 223

автор:Дума

visibility 981

Пожарните служби в Самоков и Чепеларе в крайна сметка няма да бъдат закрити. Това стана ясно вчера след инициираната от Бойко Борисов среща в Министерския съвет между представители на правителството и кметовете на двете общини. Новината обяви пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов след приключване на разговора с градоначалниците Славка Чакърова и Владимир Георгиев, в който участваха и зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов и шефът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. Повод за срещата пък станаха протестите на населението, собствениците на гори и на туристическия бранш в региона срещу намерението на правителството да закрие десетки пожарни служби в страната, включително и двете, осигуряващи защитата на курортите Боровец и Пампорово, при това непосредствено преди новия зимен сезон.
"Следващите няколко месеца всички необходими ресурси за осигуряване на пожарната безопасност на територията на зимните курорти Боровец и Пампорово ще бъдат осигурени за нормално провеждане на зимния сезон. Стигнахме до заключението, че оптимизационните мерки, които се предлагат, не са достатъчно навременни. Предстоят законодателни промени, които ще помогнат на МВР допълнително да укрепи дейността на пожарната", призна Горанов. Той обеща веднага да бъде изготвен разчет и дейността на звената в Пампорово и Боровец да бъде възстановена.
Кметовете на Чепеларе и Самоков ще могат да успокоят населението и бизнеса, че е гарантирана пожарната безопасност в планинските курорти, изтъкна министърът. "Обмисляме и други мерки, включително законодателни, които да помогнат да укрепим капацитета на пожарната, за да се омекотят промените като оптимизация. Още преди края на зимния сезон ще сме си свършили работата, за да осигурим допълнителен комплект от ресурси за пожарната, каза Горанов.
"Доволна съм от срещата, от дискусиите и резултатите от тях. От името на всички наши жители, от нашите горски стопани и служители, на ресторантьорите и хотелиерите на комплекс "Пампорово", благодаря на премиера Борисов за правилното решение", заяви кметицата на Чепеларе Славка Чакърова. Кметът на Самоков Владимир Георгиев определи решението за запазване на двете пожарни служби като точно и навременно, тъй като в момента тече подготовката на зимния туристически сезон. То ще даде успокоение на всички туристи, на бизнеса и на гражданите, ще бъдат запазени и работни места, добави той.
"Започваме кампания с националните медии как да предпазим дома и семейството от такива инциденти, коментира ситуацията във връзка с взривената вчера газова бутилка в къща в Сапарева баня главен комисар Николай Николов. Според него обикновено тези инциденти са свързани с нелепи случайности. "Медиците се борят за живота на дамите, дано имат късмет", отбеляза той. И даде съвети как да се борави в такива уреди - електрическите уреди да са далеч от горивни предмети, газовият уред да се ремонтира в специализиран сервиз, комините всяка година да се почистват. "Опасностите трябва да се доведат до вниманието на всички хора. Започваме постепенно да подаряваме и да монтираме противопожарни датчици в домовете на трудно подвижни и самотно живеещи хора, макар че няма да можем да направим това навсякъде", допълни Николов.

 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 213

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 202

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 235

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ