28 Март 2024четвъртък13:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ГЕРБ иска конституционни промени за аферите в приватизацията

/ брой: 223

автор:Дума

visibility 16

Парламентарната група на ГЕРБ ще внесе предложение за промени в Конституцията за престъпления по давност, свързани с приватизацията. Това съобщи вчера шефът на правната комисия Данаил Кирилов на пресконференция в централата на ГЕРБ. Според него престъпленията в приватизацията имат специално значение за българското демократично развитие. Предлаганите промени в Конституцията щели да дадат яснота за преразпределението на огромното държавно и общинско имущество, при което са извършени множество престъпления. Темата за приватизацията е пряко свързана и с корупцията, подчерта гербаджията.
"Изследвахме възможно най-прецизното решение на Конституционния съд от 2016 г. във връзка с преходна законодателна инициатива, насочена към изменение на Наказателния кодекс. С начина, по който предлагаме изменението в Конституцията, макар да се изисква най-големият парламентарен кворум, ще постигнем най-стабилния резултат", смята той. Промените били съобразени и с всички международни актове, по които България е страна. Правното решение за промяна на Конституцията не било прецедент нито за нашето, нито за чуждото право, а в основния ни закон и сега няма давност за престъпленията срещу мира и човечеството.
Герберите ще търсят широка парламентарна подкрепа от всички групи. Промените ще бъдат внесени веднага след политическите консултации, които ГЕРБ ще проведе с другите парламентарни партии. Започват и подписка в парламента в подкрепа на конституционните промени.
Междувременно стана ясно, че ДПС ще подкрепи инициативата на ГЕРБ и е инициирало такава подписка в парламента. Това предизвика коментара на лидера на столичните социалисти и член на ИБ на БСП Калоян Паргов, който заподозря опит на ДПС да дискредитира някого. "Ако подписката на ДПС за промени на давността на приватизационните сделки е да дискредитира някого, то тя е напълно безсмислена", каза Паргов. "Когато правим такъв акт, първо трябва да видим какви са неговото разбиране и подкрепа в обществото. И второ, да си изясним каква е целта му - дали е да дискредитира някого или ще има реални резултати, свързани с възмездие и тогава ще решим дали БСП участва или не. А ако го правим само от популистки и користни подбуди, то ще е безсмислено. Но ако има механизъм, с който да се получи реално възмездие за нарушения, направени в миналото и за които е отпаднала давността, то има смисъл да се направи", посочи социалистът.

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 144

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 164

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ