Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Ноември 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Икономика

Огнище на нюкясълска болест по птиците в Пазарджишко

Дума

14. Ноември 2017 , брой: 223   112   0Първично огнище на нюкясълска болест (псевдочума) по птиците е установено във ферма за птици в пазарджишкото село Синитово, съобщи Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Издадена е заповед за хуманно избиване и загробване на всички отглеждани в обекта пернати, както и на контактните с тях. Труповете да бъдат унищожени под специален надзор, недопускащ разпространението на болестта, а помещенията ще бъдат почистени механично, след което ще се направят дезинфекции, уверяват от БАБХ. Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влизат селата Синитово, Мирянци и Огняново. В 10-километровата наблюдавана зона са включени Алеко Константиново, Главиница, Мокрище, Драгор, Ивайло, Добровница, Мало Конаре, Говедаре, Хаджиево, Дебращица от община Пазарджик, Исперихово, Козарско и Бяга в община Брацигово, Радилово и Капитан Димитриево в община Пещера и Триводици и Ново село в община Стамболийски. И в двете зони са забранени търговията и транспортирането на птици и продукти от тях, пазарите за пернати, провеждането на изложби.
Според данни във фермата се отглеждат около 50 000 птици. Не се съобщава колко са те в момента и колко ще бъдат унищожени. Собствениците на убитите птици ще бъдат обезщетени, съобщават още от агенцията.
Нюкясълска болест е остро вирусно заболяване по птиците. Причинява значителни икономически загуби в птицевъдството. При човека предизвиква леки инфекции.

 

 

Икономика

  • Депутатите одобриха забрана за прехвърляне на задлъжнели фирми и възможност работници да започнат процедура по несъстоятелност при 2 неполучени заплати
    23. Ноември 2017 230
    62
    0

    Да не се допуска прехвърляне на дялове на дружество на трети лица при започнало ревизионно производство по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Това предвиждат промените в Търговския закон с вносител БСП за България, приети единодушно от депутатите на първо четене. Според вносителя все още е възможно недобросъвестен работодател да...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"