28 Март 2024четвъртък17:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бюджет 2018

Тупане в гърдите мозък не къдри

Големите приказки за парите за образование и наука са силно преувеличени

/ брой: 223

автор:Велиана Христова

visibility 1484

Правителството на ГЕРБ най-сетне разбра, че трябва да изведе напред образованието. Как да не се радва човек, че то е обявено за приоритет спрямо 2017 г., парите за него нарастват с 490,2 млн. лв. В бюджет 2018 секторът на образованието е на трето място по ръст на финансирането след социалното осигуряване и здравеопазането. Най-доброто, разбира се, е увеличението на учителските заплати, за което ще отидат 330 млн. лв. от споменатите 490,2 милиона. Замислено е също да се направи промяна в делегираните бюджети, които нанесоха огромна вреда на средните училища, като ги разделиха на две скорости - едни по-обгрижени в големите градове и други втора ръка в малките селища. В проектозакона за бюджета е записано, че делегираните бюджети МОЖЕ да зависят не само от броя на децата по порочната формула "парите следват ученика", но и от допълнителен коефициент за коригиране според географското и демографското положение на училищата. Не е уточнено как ще се прибавя такъв компонент и как ще изглежда той, но да се надяваме, че това ще бъде наистина направено, и училища, които от години са недофинансирани, ще живнат.   
Няма да разказваме

красивите думички и пожелания за политики

разписани в програмния бюджет на МОН, чийто прочит създава впечатлението, че се отнасят за някоя от най-развитите страни в света. Не е излишно обаче да погледнем по-отблизо бюджетните числа, за да видим дали наистина "никога досега не са давани толкова пари за образованието", както тръбят от ГЕРБ.
Допреди няколко месеца просветните синдикати настояваха за средното образование да се дадат 5% от Брутния вътрешен продукт, колкото дават в момента европейските държави средно, за да се навакса изоставането спрямо останалите. Защото мястото на даден сектор в политиката на правителствата в цял свят се определя според процента от БВП, който се инвестира в него. В това отношение обаче в бюджет 2018 няма никакъв ръст, проектът на ГЕРБ запазва разходите за образование на ниво 3,6% от БВП. Нещо повече - според средносрочната прогноза чак през 2020 г.  ще се радваме на умопомрачително увеличение с 0,1 и процентът ще стане 3,7! Синдикатите сега не гъкват по въпроса. Може би заради увеличените с 15% учителски заплати. Като сума - поради ръста на БВП, парите за образование ще бъдат увеличавани с по 330 млн. лв. всяка година, пак за ръст на учителските заплати. Но понеже бат'Бойко става и ляга с Тройната коалиция наум, да му припомним, че преди 10 години, през 2008-ма, кабинетът "Станишев" даде за образование доста повече - 4,2% от БВП. За последното десетилетие БВП се е увеличил с 58,4 на сто, докато ръстът на парите за образование след три правителства на ГЕРБ е 47,3%.



При първото правителство на Борисов неговото "слънчице" Дянков удари образованието и науката, като им оряза парите, а сега ГЕРБ се тупат в гърдите и си правят пиар, че били взели мерки срещу проблемите, които сами са създали. Иначе, всяко усилие в полза на знанието трябва да бъде приветствано.      
Обаче. Само от 2012 г. досега - за пет години, наред с растящата неграмотност (вече над 40 на сто от учениците четат, но не разбират текста), отпадащите от училище деца са се увеличили от 12,5% на 14%. А иначе България в ЕС е поела ангажимента този процент млади хора в ученическа възраст да намалее до под 11% през 2020 г. Ударната кампания за събиране на ученици в началото на учебната година, която МОН стовари главно върху учителите, засега е с неизвестен ефект, понеже никой не знае колко от уж привлечените ромчета например след показното записване не са стъпили в класните стаи. В Националните образователни програми и в Оперативната програма за наука и образование са предвидени мерки за приобщаване и "социално включване" на отпадащите от училище деца, но и тук елементарното сравнение не радва душата. Просто защото в бюджет 2018 средствата за националните програми отново са... намалени спрямо тази година (вж. Табл. 1).



Когато бе приет Законът за предучилищното и училищното образование, ГЕРБ се заинатиха в устрема си да преливат държавни пари в частните училища, та сега са предвидили да им дадат 7 млн. лв. през следващата година. Но това едва ли е най-големият проблем, създаден от закона. Много по-голямо наливане в частни ръце на пари от хазната минава през... учебниците, които според новия закон може да са неограничено количество за всеки предмет и клас. За познавателните книжки в забавачката и за учебниците до VІІ клас, които се плащат от държавата, са предвидени 37 млн. лв. за 2018 г. Според данните на МОН става дума за 954 159 деца и ученици, всяко от които ще получи поне по един учебник за всеки предмет. Ако учениците имат 10 предмета годишно (а още в ІV клас те имат 14), това прави 9 541 590 учебника. Прибавете и книгите за гимназиалните класове, които се плащат от джоба на родителите, и ще разберете за какви тиражи и печалби става дума. Всъщност, няколко учебникарски издателства съществуват и формират печалба от продажбите само благодарение на парите, които държавата им дава. Ето затова е борбата срещу искането на левицата да има само един учебник по всеки предмет и клас. Стотиците учебници не са от обществен интерес, затова пък корпоративният интерес е презадоволен. Отгоре на всичко, МОН дава парите, но няма авторски права върху учебниците. В това е нонсенсът. А после пищим какво пишело за исляма в учебника по история.

Властта - 7 пъти по-задоволена от знанието

С висшето образование нещата не са розови. Държавните висши училища (без военните) ще получат от хазната 414,94 млн. лв., което е 0,39% от БВП. А за 2017 г. процентът е... 0,43. Сиреч, има спад спрямо тази година. Като сума ръстът парите за всичките вузове общо се увеличават с 20,7 млн. лв., колкото да бъде покрита увеличената минимална заплата, която ще е 510 лв. от януари 2018 г. Да отбележим, че публичните разходи идната година като цяло се увеличават със 7,2% (от 34 950,2 млн. лв. сега на 37 467,7 млн. лв. през 2018 г.), докато ръстът за висшите училища е 5%.
Според доклада на МОН за бюджета, от въпросните 414,94 млн. лв. общо за всички вузове 172,7 млн. щели да бъдат разпределени в зависимост от комплексната оценка за качество на обучението и съответствие с пазара на труда. По принцип са за приветстване усилията на МОН да оптимизира университетската мрежа, като целта е вузовете да се специализират в дадена професионална област (а не инженерните например да обучават прависти) и да получават повече средства за онези професионални направления, в които са добри. Само че комплексната оценка, въз основа на която се дават средствата, никой не я е виждал, МОН не я публикува, макар че е длъжно по закон. Няма никаква публичност за това на кого и как се дават повече пари "за качество". А разнобоят в увеличението на парите за конкретните висши училища не дава основание да приемем на вяра добрите намерения на МОН (вж. Табл. 2).
В оценяването на въпросното качество като основна компонента, според националните стратегии за висше образование и за развитие на науката, се включват резултатите от научната дейност. Ако това наистина става, няма как да си обясним защо най-нисък ръст на средствата имат тези, които правят качествената международно видима наука на България - например ХТМУ или БАН. От международните класации отдавна се знае, че видима наука с високо качество правят само БАН, Софийският университет и още 4-5 университета. Толкова. Останалото е имитация на провинциална скорост. А още по-малко обяснимо е, че в България, която на хартия обещава "икономика и общество на знанието", за последните 27 години структурите на властта - парламент и правителство, са си увеличили парите 3000 пъти, а на "знанието" са пуснали ръст само около 430 пъти. Ето затова от властовите трибуни се леят простотии, а интелектът е затикан в миша дупка. Пък щом стане дума за наука и образование, същите, които са взели от хазната 3000 пъти повече, се сещат, че "парите са на данъкоплатеца". Цинизъм. При това водещата научна институция - БАН, е в пъти по-зле финансирана от което и да е висше училище. Правителствата на ГЕРБ от Дянков досега неизменно, методично и целенасочено я унищожават.    
И пак да погледнем как се е променяло финансирането от нивото на "Станишевата" 2008 г. насам (вж. Табл. 3).



Числата нямат емоции, те казват нещата както са, за разлика от излиянията за голямата ни "стабилност" в момента.

Няма шанс за науката
        

За продължаващия през 2018 г. геноцид над науката ДУМА вече писа в броя от 7 ноември т.г. Затова тук само ще напомня, че тези, които правят науката - БАН, Селскостопанската академия, висшите училища и фонд "Научни изследвания" на МОН, бюджетът ще даде само 10,3 млн. лв. повече от тази година. На БАН се дават едни 4,9 млн. лв. - за покриване на увеличената минимална заплата, при това докторантите и младите учени там ще получават 500 лв. - по-малко от минималната заплата. А професорите - колкото начинаещ учител, защото на учителите заплатите може и да пораснат още малко и цялото общество е убедено, че това трябва да стане. За да стане професията привлекателна за добрите студенти. Но за учените шанс няма - при такъв бюджет и при такова отношение от страна на властимащите. Обаче няма как да очакваш мотивирани учители, ако си демотивирал учителите на учителите, т.е. учените. Нито пък без науката можеш да очакваш каквото и да било развитие на "тази страна". 
Парите на вузовете за научни изследвания обаче се запазват на смешното ниво 8 млн. лв., а научният фонд ще вихри конкурси с едни страхотийни 16,6 млн. лв. (с 1,6 млн. повече от тази година). Такива пари и за един тематичен конкурс не стигат. Апропо, сродните фондове в другите страни на ЕС разполагат с милиард и отгоре евро. А в края на Станишевия кабинет парите на фонда гонеха 100 млн. лв... Е, сега от МОН обещават на учените още 63,5 млн. лв., които засега не били разпределени никъде, но щели да се раздават за научни резултати и за национални научни програми. Обаче нито оценка за резултатите е известна, нито национални програми са направени, нито правила за такива конкурси има, нито е ясно кой ще оценява. Иначе казано, най-рано към средата на август 2018 г. някои приближени може и да се уредят с някакви пари "за качество". Както досега - невидимо и непрозрачно.   

 



 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ