28 Март 2024четвъртък19:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мнение

И пак за онзи залп на "Аврора"...

Новото се ражда след реставрацията, има ли го новороденото и какво ще бъде то, когато излезе от пелените си?

/ брой: 223

visibility 510

Йордан Йорданов

Навършиха се сто години, откакто залповете на крайцера "Аврора" в Петроград на 25 октомври 1917 г. дават сигнала за щурма на Зимния дворец, където е временното правителство на Руската империя. В бързо приключилото сражение участват незначителна част от десетте хиляди моряци червеногвардейци и трийсетте хиляди войници на страната на революционните въстанически сили. Хилядата защитнички на Зимния дворец (жени - доброволки от два женски батальона) след първите изстрели на първите стотина нападатели, след като дават и шест жертви, напускат защитните си позиции и потъват в тъмнината. Без да дадат нито една жертва, нападателите в два часа сутринта, водени от Антонов - Овсеенко (от името на ПВРК), арестуват министрите на временното правителство.
Малко преди това Вторият общоруски конгрес на съветите гласува резолюция, съставена от Ленин, с която се предава "цялата власт на съветите".  После са прочетени и одобрени Декретите за мира и за земята -

първите два акта на новия режим


донесли му всенародна подкрепа.
Малобройната партия на болшевиките,  наброяваща двеста хиляди организирани членове в цяла Русия, заедно с левите есери поемат цялата власт. По-късно въстанието от 25 октомври 1917 г. се превръща във Великата октомврийска социалистическа революция, която "В утрото на светла ера, с факела на нова вера" (Хр. Смирненски) поставя началото на нова обществено-икономическа формация, на нов тип организация, собственост и религия.
На огромната територия на северната империя, след продължителна чужда интервенция и още по-продължителна гражданска война, се създава Съюзът на съветските социалистически републики,  ръководен и управляван от ВКП (б). Изправя се на два континента една мегадържава с нова мисия - ентусиазираното изграждане на последния и най-висш стадий на развитието на човечеството, на края на света (както опростено се пише навсякъде днес). Водейки непрекъсната борба с вътрешните и външните врагове (с вътрешните, особено в Средна Азия, чак до 1936 г.), страната на строящия се социализъм и комунизъм при първоначално диктатурата на пролетариата, а след това в повече с диктатурата на апарата успява да построи в кратки срокове мощна промишленост, да кооперира земята и да осигури машинното й обработване, както и да въоръжи армията си със съвременно оръжие.

Лозунгът "Долу богатите!"

и търсенето на враговете с партиен билет довежда до извращения, които изпращат в лагери в Сибир главно инакомислещите - интелигенти, интелектуалци, много служители в държавния апарат, старши офицери от армията, ръководни комунисти от партията. Както и представители на бившите най-заможни слоеве от градското и особено от селското население, тъй наречените "кулаци".
В тежките години на Втората световна война Съветският съюз успява на съвсем не ниска човешка и материална цена с успех да противостои на фашизма и да излезе накрая като победител. След войната бива създаден и социалистическият лагер. Обособява се разделението на Европа на два лагера. Между тях "се спуска" тъй наречената от У. Чърчил "Желязна завеса". Създават се и два военнополитически блока - НАТО и Варшавският договор. Между тях се води тъй наречената "студена война".
Тук само маркирам съвсем малка част от всичко онова, което през целия двадесети век беше определящо следствие от Великата октомврийска социалистическа революция. Не се спирам на световното международно комунистическо движение, на световното международно антифашистко движение и неговия Единен фронт (ръководен от Коминтерна и Георги Димитров), разпада на колониализма, краха на расизма в САЩ и по света (в най-уродливия му образ) и многото други влияния и следствия все от тази, разтърсила и променила света революция.
Един от многото автори, издал книгата си през тази година "Октомврийската революция (истината за революцията, която промени света)", Дъглас Бойд посочва: "Може да се каже, че на 21 август 1940 г. със смъртта на Троцки в мексиканската болница октомврийската революция най-сетне приключи."
Но въпреки че от разпадането и на социалистическия лагер, и на Варшавския договор, и на самия Съюз на съветските социалистически републики вече измина над четвърт век, въпреки че отвсякъде към съветското социалистическо минало се сипят все повече и повече само хули и какво ли не клеймо, аз, както и други, не се наемам да заключа кога и какъв ще е краят на Октомврийската революция. И по-нататък накратко ще се опитам да посоча защо.
Бяхме съвременници, свидетели и участници в големите, бихме казали епохални промени в Източна Европа... Преминахме през "нежните" и не дотам "революции" в бившите социалистически страни.

Историята тепърва ще каже, а и ще доказва


дали това бяха революции, дали контрареволюции, или, което е може би най-вярно, че това е реставрация. Реставрация по форма, но може би не и по съдържание. Защото както най-големите оптимисти, така и най-големите песимисти не могат да твърдят нито, че това е само начало, нито, че е вече пълният край. Възможностите и вариантите за бъдещето все още не са еднозначни, макар че посоката е ясна. Тази яснота идва от далечното минало...
Ако се върнем към по-предишните стъпала на историята, на които се е раждал в една или друга степен и днешният ни ден, не можем да не видим удивителните повторения... Не само в двете буржоазни революции - Английската от XVII в. и Френската от XVIII в... В епохите, непосредствено преди тях и след тях можем да забележим многото общи неща. Без да влизам в подробностите поради характера и целта на настоящото изложение, само ще маркирам някои впечатлили ме изводи. Народите изчерпват търпението си да живеят както преди, а управляващите губят възможностите си да управляват постарому. Така и двете революции, отстоящи на 150 г. една от друга, очертават почти един и същ общ модел:
"изчерпване възможностите на старата обществено-икономическа формация;
"засилване до невъзможни крайности, до нетърпимост на насилието;
"промяна след това с още по-голямо насилие и с кръвопролития;
"извършване на коренни икономически, политически и социални реформи;
"установяване на жестока (и лична) диктатура; "след това, след един или друг развой, крах на диктатурата и разпадане на установената (повече или по-малко) система;
"настъпване на продължителен период на реставрация (всичко старо и предишно отново и почти напълно си идва на мястото).

На мястото на обезглавените крале идват нови


на мястото на прогонените велможи - същите или други. Сякаш всичко се връща на мястото си. Но не! Вече не е същото. В предишната форма вече действително избуява новото съдържание. Това е (най-общо изказано) буржоазният строй... Капитализмът... Господстващ изцяло и докрай и днес... Както и съвременните европейски монархии с първообраза на английската след реставрацията ("Славната революция" от 1688 г.). И разбира се, съвременните европейски републики с първообраза на френската... Всъщност новороденото излиза от пелените си и започва да расте едва след реставрацията, тогава, когато привидно то сякаш безвъзвратно е унищожено.
    Какво можем да установим на базата на този исторически опит за променилата планетата революция на XX век - Октомврийската? Дали и тя не повтаря модела на буржоазните революции от XVII и XVIII век? Смятам, че всеки образован гражданин, дори и без да е историк, ще забележи удивителните прилики...
    И естествено възникват въпросите: реставрация ли е сегашният период в Източна Европа? Това ли е пълният исторически цикъл на промяната - най-общо изразен, като революция, диктатура, реформи, разпад, реставрация? Само времето ще покаже!... Но ние все пак можем, вероятно не само по аналогия да твърдим, че тук има

редица закономерности, които отчетливо се повтарят
 
    Но в такъв случай трябва да отидем и по-нататък... В такъв случай именно едва чак сега предстои новороденото в началото на XX век да излезе от своите пелени. А какво ще порасте, какво ще е утре това бебе? Разбира се, както и "грозните патенца", ще го чакат много беди и несгоди. Не без основание трябва да се запитаме: какво можем да очакваме след тъй наречения преход или след пълната реставрация? Има ли го новороденото и какво ще бъде то, когато излезе от своите пелени? За какво ще расте и за какво ще се бори това порастващо бебе? Какво ще олицетворява? Доколко познато и доколко непознато ще бъде? 
Миналото винаги ни предупреждава за бъдещето, като в известна степен го и предопределя. Нека да не се отнасяме снизходително, още по-малко пренебрежително към него. Защото там са и значителна част от уроците ни за предстоящото!
    От равнището и зрелостта на демокрацията, от толерантността и културата на политическите и държавните лидери днес и утре ще зависи бъдещето на света. Свят, в който, нека се надяваме, ще бъде управляван от закони, сътворявани от все по-демократични и все по-прагматични общества в рамките вече не на отделни държави, а на цели континенти!

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ