Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Ноември 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

На първа страница

Калина Тасева на 90 години

Юбилейна изложба на известната художничка е подредена в столичната галерия "Арте"

Дума

14. Ноември 2017 , брой: 223   172   0
Снимка


Тази календарна година беше изпълнена с множество знакови събития в богатото арт пространство на столицата. Едно от най-важните е дълго чаканата юбилейна изложба на известната художничка Калина Тасева. Сега от позицията на достолепните й 90 години най-малкото, което можем да кажем, е, че това е истинско геройство - на тази възраст да успее да подготви повече от десет картини, за да зарадва своята публика и многобройните си почитатели, подчертава галеристката Гергана Борисова. Единици са авторите в историята на българската живопис, които са имали толкова дълъг творчески път. Всяка изложба на Калина Тасева е силна, освободена и мощна, изложба на жена, отдадена изцяло на магията на изкуството.
Тя е родена в София. Баща й Петър Тасев е журналист от Битоля, а майка й Славка Харизанова  е дъщеря на Любомир Харизанов от влахинския род Харизанови. През 1952 г. завършва живопис в Националната художествена академия, където нейни преподаватели са проф. Дечко Узунов и проф. Илия Петров. Член е на Съюза на българските художници, както и член-кореспондент на Съюза на австрийските художници "Кюнстлер хаус". Направила е около 20 самостоятелни и групови изложби в България и чужбина. Нейни платна са притежание на Националната художествена галерия, СГХГ, много галерии в страната и частни колекции.
Специално за нейния юбилей "Арте" представя не само най-новите й картини, но и творбите на цялата й артистична фамилия - графики на съпруга Юлий Минчев, които отдавна липсват на българския арт пазар, изящни портрети на дъщерята проф. Десислава Минчева и фотографии на внука Сандро Арабян, посветени на Калина Тасева.
Благодарим на Калина за стоицизма, упоритостта и високия професионализъм, с който винаги ни удивлява и ни кара да затаим дъх. Честит юбилей и все така до всички нас - силна и неподражаема, казва Гергана Борисова. Изложбата може да се види до 27 ноември в салона на ул. "Г. С. Раковски" 183А.

 

 

 

България

  • Премиерът да каже кога, откъде и от кого, как и при какви обстоятелства е получил информацията и кои са въпросните лица, призовават социалистите
    23. Ноември 2017 230
    121
    0

    "БСП за България" настоява главният прокурор Сотир Цацаров да разпита премиера Бойко Борисов за изявленията му, че има депутати, замесени в наркотрафик и в купуване на гласове от затворници. Това обяви вчера секретарят на парламентарната група на левицата Филип Попов. Сигналът е подписан от Корнелия Нинова, Драгомир Стойнев, Крум Зарков,...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"