Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Ноември 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Култура

Спартак Паскалевски показва графика и живопис в Шумен

Дума

14. Ноември 2017 , брой: 223   133   0
Снимка


Художникът Спартак Паскалевски открива днес своята изложба графика и живопис "Когато..." в Градската художествена галерия "Елена Карамихайлова" в Шумен.
Концептуална идея на проф. д. изк.н. Спартак Паскалевски с названието "Когато..." насочва към паметта и свързаната с нея представа за времето като отиване и завръщане отново към настоящето - интересна творческа задача, свързана с инвенции при разкриване на темпоралните аспекти на изобразителното пространство, пише проф. Румяна Златанова. Освен като естетически феномен, художникът има предвид трансформациите на времето и пространството и различните вариации на техните превъплъщения в представите за граница, пауза, времеви срез, които участват в конструирането на дадено ограничено или неограничено пространство. Защото според Спартак Паскалевски художественото време със своята "памет" се разгръща и осъществява в пространството.
Представената в изложбата живописна творба "Когато..." е своеобразна автоирония или по-точно - автоироничен ипостас на художника в ролята на пастир. Неслучайно художникът въвежда биографичен елемент в семантичното и идейното разгръщане на концептуалния проблем за времето и пространството, пояснява проф. Златанова.
 

 

 

Култура

  • Памет
    23. Ноември 2017 230
    63
    0

    ДЕН НА СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ. Патрон на катедралния храм "Св. Александър Невски" в София. На тази дата през 1263 г. в съборния храм на Владимир митрополитът и свещенството тържествено извършват обреда на погребението на княз Александър Невски. Празникът е посветен на руския национален герой и светец, княз на Новгород, живял през ХIII в. Князът, предвождащ малобройна войска, на 15 юли...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"