Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Ноември 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Култура

Кратки

Дума

14. Ноември 2017 , брой: 223   77   0Етнографски филми в кино "Влайкова"
Документалният филм за Алекс Орбито, смятан за най-големия лечител на ХХI век - "Човек на вярата", открива днес от 18 ч. в кино "Влайкова" Международния фестивал на етнографския филм - София 2017 (14-18 ноември). След прожекцията ще има дискусия с авторите на филма Ганета Сагова (режисьорка и създателка на сп. "Осем"), Добрин Кашавелов (оператор) и Адриана Герасимова (монтажистка).

Десети софийски есенен салон за поезия
Фондация "Софийски салон за поезия" и Столичната библиотека организират Десети софийски есенен салон за поезия. Събитието се провежда всяка година от 2008 г. Стиховете, представени на литературното четене, се поместват в електронни антологии на сайта www.bgpoetrypages.info. За това издание свои стихове са изпратили 46 поети. То ще се проведе днес, 14 ноември, от 18 ч. в Американския център на Столичната библиотека, съпътствано от изложбата "Звуци на есен" с хайги от Елисавета Шапкарева. От 17.30 ч. във фоайето на партера ще бъде открита изложбата "Изписани есенни листа" от поетите на Софийския салон за поезия в колекцията на СБ.


Бурканът като бездънен съд, пълен с идеи

Обща изложба "Буркани" в столичната галерия "Европа" може да се разгледа до 16 ноември на ул. "Леге" 3. Публиката ще види младите таланти - Александрина Иванова, Ивайло Милчев-Янко, Иван Цекин-Цеко, Катя Поцкова, Мариана Манева и Таня Павлова. Бурканът е съд, в който се консервират множество продукти. Също като него, всеки от нас съхранява в себе си идеи, които иска да сподели с обществото. Творбите са начинът, по който авторът отваря идеите си за света. Той е бездънен съд, пълен с новаторски хрумвания, които дават възможност на хората да се докоснат до различна реалност. Защо точно "Буркани"? Защото бурканите са прозрачни, а всички искаме идеите ни да бъдат видими и споделени - от и със света, отбелязват от галерията.

Картина на Мариана Манева


"Любовните трепети на тарантулите" по Уди Алън на Пазарджишкия театър ще играят днес в "Театро" в София
Параскева Джукелова, Мая Бежанска, Тодор Танчев, Георги Керменски, Илияна Лазарова и Никол Карабинова.
Режисьор е Бойко Илиев, сценография и костюми - Нина Пашова

 

 

 

Култура

  • Памет
    23. Ноември 2017 230
    63
    0

    ДЕН НА СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ. Патрон на катедралния храм "Св. Александър Невски" в София. На тази дата през 1263 г. в съборния храм на Владимир митрополитът и свещенството тържествено извършват обреда на погребението на княз Александър Невски. Празникът е посветен на руския национален герой и светец, княз на Новгород, живял през ХIII в. Князът, предвождащ малобройна войска, на 15 юли...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"