Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Ноември 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Свят

Путин и Ердоган се срещнаха в Сочи

Основна тема е била Сирия и двустранните отношения

Дума

14. Ноември 2017 , брой: 223   184   0Президентът на Турция Реджеп Ердоган е на работно посещение в Русия по покана на руския президент Владимир Путин. Двамата проведоха среща в южния град Сочи на брега на Черно море.
Говорителят на Путин Дмитрий Песков обяви пред медиите, че основна тема на разговорите е Сирия. В тази връзка са били обсъдени въпросите за функционирането на зоните за деескалация, продължаването на процеса на политическо урегулиране на ситуацията в страната и перспективите за развитие пред този процес. Преди да замине за Сочи, Ердоган обяви пред турските медии, че Анкара е предложила план за сътрудничество и в сирийската провинция Африн, който според турския държавен глава е бил посрещнат положително в Москва.
Русия, Турция и Иран са гаранти на мирния процес по силата на договорките, постигнати на преговорите в столицата на Казахстан Астана. На 18 ноември също в Сочи трябваше да се проведе конгрес за сирийски национален диалог по предложение на Владимир Путин, но срещата няма да се състои в рамките на предвидените срокове и в момента се уточняват нови дати за събитието.
На срещата са обсъдени и съвместните проекти в областта на отбраната, икономиката и енергетиката. Турция бе остро критикувана от НАТО и САЩ за избора си да закупи противовъздушни системи С-400 от Русия, като дори се стигна до коментари, че Турция може да излезе от северноатлантическия пакт. По време на свое посещение в САЩ обаче премиерът на Турция Бинали Йълдъръм отрече това и заяви, че Турция "не е имала избор", тъй като само Русия и никой от нейните партньори в НАТО, включително САЩ, не са могли да представят предложение, което да съответства на нуждите на Турция. Самият Ердоган също заяви, че не вижда никакъв проблем с доставките на С-400 и дори очаква съвместно производство в бъдещ момент като втори етап от проекта. Путин и турският президент са обсъдили също строежа на АЕЦ "Аккую", която ще е близо до границата с България, както и "Турски поток".
Отчита се и подобрение в икономическите връзки между двете страни, които пострадаха сериозно, след като турската армия свали руски самолет Су-24 над Сирия през 2015 г. Тогава Москва наложи ембарго на редица турски стоки, особено земеделски. През последната година рестрикциите постепенно се вдигат, като все още има забрана за внос на домати например, но въпреки това на турски фирми ще бъде позволено да доставят в Русия до 50 тона домати до края на годината. Руската страна обаче обяви, че засега няма да бърза с окончателното сваляне на санкциите.

 

 

 

Свят

 • Сирийският народ трябва сам да реши бъдещето си, подчерта Путин на среща в Сочи с Ердоган и Рухани
  23. Ноември 2017 230
  87
  0

  Русия координира международните усилия за нова инициатива за мирен преход във властта в Сирия. Тя бе обявена на тристранна среща в Сочи между президентите на Русия, Турция и Иран. Руските медии побързаха да кръстят срещата като форум на "Голямата тройка ТИР (Турция, Иран, Русия)".
  Говорейки в началото на срещата, руският президент...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"