29 Март 2024петък17:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мощен трус разлюля Ирак и Иран

Стотици жертви и хиляди ранени

/ брой: 223

автор:Дума

visibility 31

Над 300 души са загинали, а други над 2500 са ранени след мощно земетресение с магнитуд от 7,3 по Рихтер, чийто епицентър е на границата между Ирак и Иран. Заради големия брой ранени не е изключено броят на загиналите да се увеличи.
По данни на Американската геоложка служба трусът е бил на 30 км югозападно от град Халабджа в Иракски Кюрдистан. Инцидентът е станал около 9:20 ч. вечерта местно време в неделя, когато повечето хора са у дома.
В съседен Ирак бедствието отне живота на 6 жертви, а други 150 са ранени. Четирима от тях загинаха в град Дарбандхан, съобщи кметът му Насех Хасан. Други двама загинаха в град Калар, съобщи директорът на местната болница. Калар се намира на 70 км южно от Дарбандхан.
Спасителните операции в региона продължават. По данни на иранския телевизионен канал ДПрес-ТВУ на много сгради могат да бъдат видени пукнатини и цепнатини. В резултат на срутванията множество автомобили, паркирани в близост до сгради, са затрупани. Заместник-кметът на провинция Керманшах Можтаба Никердар заяви, че властите са в процес на устройване на три лагера за спешна помощ. Особено тежки са пораженията в някои села в бедните и отдалечени райони на страната, където къщите често са били строени с кирпичени тухли и са напълно унищожени от земетресението.
По данни на създадения кризисен център в Иран основният удар на стихията е бил в провинциите Керманшах и Илам в западните части на страната. Последвалите вторични трусове са били усетени и на териториите на други страни от региона Ц Турция, Кувейт, Йордания, Ливан, Саудитска Арабия, Катар, Бахрейн. До момента са регистрирани над 100 вторични труса и се очаква броят им да се увеличи още. Над 70 000 души от двете страни на границата са засегнати от стихията и се нуждаят от подслон. Съобщава се също и че в някои населени места има прекъсване на електрозахранването.
В Иракски Кюрдистан язовирната стена в Дарбандхан е повредена от труса, съобщи регионалният аграрен министър Абд ас-Саттар Маджид по телевизия ДАл СамарияУ. В момента специалистите оценяват колко сериозни са щетите.
Бедствието засегна провинциите Ербил, Сюлеймания и Дахук в Иракски Кюрдистан. Трусът бе почувстван и в иракската столица Багдад.
Междувременно властите на 80-хилядния град Халабжа, също в Иракски Кюрдистан, решиха да бъде преустановена работата на централната болница, която е силно повредена от земетресението. Те се опасяват, че сградата ще се срути при ново земетресение или по-силен вторичен трус. Медиците оказват помощ на пострадалите в двора на болницата и в близкия парк. По предварителни данни в града са пострадали 85 жители, сведения за загинали няма.
Съболезнования и предложения за помощ започнаха да пристигат малко след като световните агенции предадоха информацията за труса. Върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини каза днес, че Евросъюзът е готов да окаже помощ на Иран и Ирак, които пострадаха от силното земетресение, причинило много човешки жертви. "Ликвидацията на последствията от толкова силно стихийно бедствие е много сложна задача и ЕС е готов да окаже съдействие на тези страни", каза тя в Брюксел.
Турция е готова да помогне на кюрдите в Североизточен Ирак след мощното земетресение там, отнело живота на 6 души. Това обяви здравният министър Ахмет Демирджан. ДГотови сме да окажем всякаква необходима помощ, ако постъпи искане от Северен Ирак", заяви той.
Междувременно трусове бяха регистрирани и в други части на света. Силен земен трус с магнитуд 4,9 по Рихтер е бил регистриран късно в неделя в морето западно от Митилини, административния център на остров Лесбос, съобщава гръцкото издание Нюзбом. Според института по геодинамика в Атина епицентърът на труса е локализиран на 47 километра югозападно от остров Агиос Евстратиос на дълбочина 10 километра.
Земетресение с магнитуд 6,5 пък разлюля Коста Рика. Епицентърът е бил на 71 км югозападно от столицата Сан Хосе на дълбочина 20 км. Въпреки това засега няма данни за жертви или материални щети.


Броят на жертвите расте


Десетките хиляди хора останаха без покрив над главите си


Трусът отчупи от планината огромни скални парчета, които задръстиха пътищата
БГНЕС
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ