Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Ноември 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

На първа страница

Министър Петкова:

Без руски газ няма как да има газов хъб

Русия снабдява 42% от природния газ за Европа

Дума

13. Ноември 2017 , брой: 222   342   0
Снимка


Без руския газ няма как да бъде реализирана концепцията за газоразпределителен център на територията на България. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Нова телевизия. "Няма как да стане без Русия, но за да стане този хъб факт, трябва да има поне три източника на природен газ", каза още Теменужка Петкова. Тя допълни, че в момента се извършва обществена поръчка с избор на изпълнител, който да изготви предпроектното проучване за проекта.
Русия снабдява 42% от природния газ за Европа, така че без руския газ няма как да бъде реализирана концепцията за газоразпределителен център на територията на България.
Министър Петкова увери, че проектът ще се реализира изцяло при спазването на европейското законодателство. По думите й диверсификацията на източниците и маршрутите на природен газ ще даде повече опции и по-конкуренти цени за страната ни.
Петкова коментира твърденията, че ЧЕЗ ще бъде продадена на индийски консорциум. Тя обясни, че до момента няма официална информация, че електроразпределителното дружество ЧЕЗ е продадено на индийски консорциум, според нея обаче е много вероятно информацията да е вярна. По думите й тази процедура провежда чешката държава, тъй като това са нейни активи и тази продажба се извършва по реда и условията на тяхното законодателство. Трябва да бъде направена проверка от Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор, Комисията за енергийно и водно регулиране. Това е електроразпределителното предприятие с най-много и най-ценни активи. Така че ще бъде направена много сериозна проверка и ако тези купувачи по някакъв начин не отговарят на изискванията и стандартите в България, ние имаме право да кажем своето мнение, допълни министърът. Петкова увери още, че държавата няма да закрива ТЕЦ-ове.
Относно АЕЦ "Козлодуй" тя каза още, че България има възможност да удължи живота на централата още три пъти с по 10 години. Колкото до АЕЦ "Белене", в момента институциите мислели как да се използва вече закупеното оборудване.

 

 

България

  • Премиерът да каже кога, откъде и от кого, как и при какви обстоятелства е получил информацията и кои са въпросните лица, призовават социалистите
    23. Ноември 2017 230
    121
    0

    "БСП за България" настоява главният прокурор Сотир Цацаров да разпита премиера Бойко Борисов за изявленията му, че има депутати, замесени в наркотрафик и в купуване на гласове от затворници. Това обяви вчера секретарят на парламентарната група на левицата Филип Попов. Сигналът е подписан от Корнелия Нинова, Драгомир Стойнев, Крум Зарков,...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"