Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Ноември 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Икономика

"Булгаргаз" поиска близо 5% по-висока цена на синьото гориво от 1 януари 2018 г.

Дума

13. Ноември 2017 , брой: 222   161   0Природният газ трябва да поскъпне с 4,85%, или с 16,65 лв. за 1000 куб. м, от началото на следващата година, сочат първите разчети на "Булгаргаз". Според сметките на компанията цената от 1 януари трябва да е 359.87 лв. за 1000 куб. м (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). От компанията оправдават поскъпването с поскъпването на щатския долар и очакваните по-високи доставни цени на природния газ от внос.
Окончателното предложение ще бъде внесено в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на 11 декември. Задължение на КЕВР е да провери дали изчисленията на газовата компания са правилни и дали дружеството има надвзети приходи от предходни периоди. Регулаторът само утвърждава цената на природния газ, поискана от "Булгаргаз".
При "съществено изменение" на цената на природния газ КЕВР трябва да промени и цената на топлинните услуги на топлофикациите на газ и на електроенергията, произведена от когенерациите.
По закон дружеството е длъжно да информира обществеността за искането си месец преди да го внесе официално в Комисията за енергийно и водно регулиране. Цената на природния газ се преразглежда на всеки три месеца. Тя ще бъде определена от регулатора в края на декември.

 

 

 

Икономика

  • Депутатите одобриха забрана за прехвърляне на задлъжнели фирми и възможност работници да започнат процедура по несъстоятелност при 2 неполучени заплати
    23. Ноември 2017 230
    62
    0

    Да не се допуска прехвърляне на дялове на дружество на трети лица при започнало ревизионно производство по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Това предвиждат промените в Търговския закон с вносител БСП за България, приети единодушно от депутатите на първо четене. Според вносителя все още е възможно недобросъвестен работодател да...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"