Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Ноември 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

На първа страница

Новите майстори на древните ритми

Виртуози на фолклорната музика представят проекта "MyStory of Folklore"

Дума

13. Ноември 2017 , брой: 222   130   0Виртуозите на народната музика Мария Александрова (вокал), Петър Йорданов-Бъни (перкусии), Христина Белева (гъдулка), Ангел Димитров (тамбура) и диджей Nevahrest представят за първи път в София проекта "MyStory of Folklore" неочаквана концепция за фолклорния и етнозвук, пресъздаваща и модернизираща традиционната фолклорна музика по впечатляващо иновативен начин. Концертът е днес от 19 ч. в "София лайв клуб".
Музикалната идея на "MyStory" се ражда преди години като комбинация на акустичен и електронен звук в пластична амалгама, включвайки постепенно и органично човешки глас. Проектът прохожда през 2016 г., а първото представяне е на фестивала "Drum and Jazz 2017" в Пловдив. Музикантите изпълняват български народни песни, вплели живота и емоциите на предците ни в миналото с техните мисли, чувства, беди и светоусещане. Логото на проекта е вдъхновено от старинния символ на бог Тангра, въплъщаващ представата за Природата, Слънцето, Бог и Вселената. Наречен е "MyStory" на "майсторите", занаятчиите, създавали отделните елементи от бита ни и предавали от поколение на поколение стари занаяти и технологии, запазвайки древните традиции. "Моята история" обаче е и историята на българина. Проектът цели не просто да я запази, а да възроди народните песни и легенди за поколенията, включвайки електронна музика, фотография, кинематография, сценография, художествено осветление и др.
Преди появата на групата на сцената подгряващо рамо ще дадат китаристът Петър Георгиев и Павел Терзийски, вокал. На концерта ще се продава демо албум със 7 парчета, които ще може да бъдат купени и онлайн. В проекта участват още част от вокално трио "Евридика", солист на женски народен хор "Български гласове - Ангелите" и хор "Нови български гласове", участник в международния проект "Еструна" - събиращ в едно фламенко музика и български фолклор, Nevahrest - продуцент и диджей на проекта, човекът в сянка, който ще се погрижи за нискочестотните звуци и ефекти атмосфери за пълен завършек на този магически лайв, научи ДУМА от  Велимира Костова.


 

 

 

България

  • Премиерът да каже кога, откъде и от кого, как и при какви обстоятелства е получил информацията и кои са въпросните лица, призовават социалистите
    23. Ноември 2017 230
    121
    0

    "БСП за България" настоява главният прокурор Сотир Цацаров да разпита премиера Бойко Борисов за изявленията му, че има депутати, замесени в наркотрафик и в купуване на гласове от затворници. Това обяви вчера секретарят на парламентарната група на левицата Филип Попов. Сигналът е подписан от Корнелия Нинова, Драгомир Стойнев, Крум Зарков,...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"