24 Април 2024сряда10:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

72% от анкетираните предприемачи се оплакват от недостиг на кадри

99,8 на сто от всички предприятия били от малкия и среден бизнес

/ брой: 221

автор:Ася Гардели

visibility 2254

72 на сто от анкетираните предприемачи от малки и средни предприятия се оплакват от недостиг на работна ръка. Това стана ясно на провелата се вчера пресконференция на тема "Ефективността на политиките на ЕС за малките и средни предприятия", организирана от Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). 46% от анкетираните успяват да намерят пазар и да реализират стоките си, а 42 на сто очакват за това помощ от държавата. Данните от проучването оповести Мариета Захариева, изп. директор на Изпълнителната агенция за малките и средните предприятия (ИАМСП). Около 70 на сто от запитаните са отговорили, че могат да разчитат на държавна помощ при започване на бизнес. 13 на сто смятат, че имат най-голяма нужда от субсидиите и възможностите да участват в европроекти. За 26% от анкетираните данъчните облекчения и ниските налози са основното, което бизнесът получава от държавата.
Малките и средни предприятия у нас са 392 721, което представлява 99,8% от всички предприятия. От тях средните, със заети лица от 50 до 249 души са 4552 броя, или 1,15%. Малките, които са между 10 и 49 души персонал, са около 6%. Болшинството предприятия в България са микропредприятия, в които са заети между 0 и 9 човека и представляват 92,5% от всички предприятия, стана ясно на конференцията. Според представители на бизнеса те са много важни, защото осигуряват голямата част от производството и от производството на БВП и заетостта. Според предприемачите обаче българската икономика е трудоемка и нископроизводителна. Усилията трябва да бъдат насочени към промяна на дефиницията за малки и средни предприятия и критерият брой заети да не е единствен определящ, смята още бизнеса. 
Становището на ЕИСК, представено от Милена Ангелова, е че все още съществува значителна неефективност както по отношение на формулирането, така и на прилагането на политиките за малките и средни предприятия, което възпрепятства ефекта от мерките за подкрепа на тези предприятия.
Вицепремиерът Валери Симеонов каза, че една от основните политики на правителството, насочена към повишаване на икономическия растеж и заетостта, се основава на Националната стратегия за малки и средни предприятия. Той уточни, че тази стратегия е разработена съобразно водещите принципи на т.нар. "Акт за малкия бизнес" и е обвързана с основните насоки на европейската политика по отношение на малки и средни предприятия, както и по отношение на стартиращите и разрастващи се компании.
Симеонов посочи още, че основен приоритет на правителството е намаляването на административната тежест както за бизнеса, така и за гражданите. В момента тече пълен анализ във всички министерства, агенции, второстепенни разпоредители, буквално всеки ден отпадат процедури или се оптимизират съществуващите, заяви Симеонов.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 574

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 584

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 527

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 620

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 587

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 572

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 617

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ