28 Март 2024четвъртък20:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Камък върху камък

/ брой: 221

автор:Георги Георгиев

visibility 1249

Авторът на проекта за изграждането на уж временната "Бронзова къща" на мястото на Мавзолея на Георги Димитров Пламен Деянофф казва: "...не може да има терен, който е резервиран завинаги за някаква идеология". Не сме се и съмнявали. Идеята да се построи нещо върху останките на Мавзолея не може да не бъде натоварена с политика. Още повече, когато казваш, че целта ти е да дадеш на София символ на нова и модерна България. Този символ няма как да не бъде контрапункт на предишния символ, който се свързва с друг период от историята на страната ни.
Целта на мероприятието е чисто идеологическа - новото (демократичното) израства върху руините на старото (тоталитарното). Никаква деидеологизация не може да се постигне с построяването на 14-метрова бронзова конструкция. Точно обратното ще стане. Поставянето на "скулптурата-сграда" ще възобнови стари спорове и предвид нивото на политическата култура само ще усили напрежението.
Това се е осъзнавало от организаторите на мероприятието. Нямаше никакъв конкурс. Буквално в 12 без 5 на софиянци се сервира, че има такова нещо, обществените обсъждания се проведоха за отрицателно време, а мястото, забележете, го е посочил не главният архитект, а авторът Деянофф. Столичният съвет прегърна и одобри идеята по-малко от месец, след като стана широко известна. Бързат. Бързат да го пробутат, защото знаят, че нещо не е наред, че правят поредната глупост и ще ги "ядат".
Сама по себе си "Бронзовата къща" е интересна, но тя не е за това място. По-добре е то да остане празно или поне да върнат саксиите с цветенцата. Иначе продължава войната с паметниците и паметта, а това няма да доведе до нищо хубаво.
Между другото учителят на Деянофф във Виена имал фамилия Пистолето...


 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ