29 Март 2024петък02:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Два юбилея празнува "Детска китка" в Пловдив

70-годишнината на хора и 50 години творческа дейност на неговата ръководителка Златина Делирадева ще бъдат отбелязани утре

/ брой: 221

автор:Пенка Калинкова

visibility 2120

В Пловдив има няколко знаменити хорови формации за деца, момичета и момчета, но с най-дълга история е хор "Детска китка", който на 11 ноември в Градския дом на културата "Борис Христов" ще празнува 70-годишнина. Създаден като хор "Септемврийче" и развиван в последните десетилетия като "Детска китка", той е сред най-обичаните и прославящи града в Европа детски формации. Основан е от известния музикант и педагог Анастас Маринкев, за когото напоследък ДУМА писа. В различни периоди от историята в ръководството му са били известните днес проф. Анастас Славчев, проф. Пламен Арабов, проф. Дора Славчева, доц. Лилия Илиева, Таня Орманова, Рада Славинска, Жана Белева, Соня Таушанова. Репертоарът на хор "Детска китка" включва произведения от европейската предкласика, класика и романтизъм, съвременна музика (български и чуждeстранни композитори), православни песнопения, български фолклорни песни и съвременни пиеси по фолклорни мотиви, спиричуъли, джаз стандарти, песни с детска тематика.
От 1972 г. главен диригент е Златина Делирадева, днес професор и Почетен гражданин на Пловдив. С нейното име са свързани едни от най-големите успехи на тази девическа хорова формация. Награди от хорови конкурси и фестивали в Европа: Целе, Словения (1981), Дебрецен, Унгария (1984), Арнем, Холандия (1987), Варна, България (1989), Кантонигрос, Испания (1995), Хале, Германия (1998), Маасмехелен, Белгия(1999). През 2006 г. съставът печели Голямата награда на Международния фестивал за адвентна и коледна музика в Прага. И неслучайно юбилейното тържество има два повода - 70-годишнината на хора и 50 години творческа дейност на неговата ръководителка. Неотдавна тя заслужено бе удостоена и със званието "Следовник на народните будители". Втори диригент от 2002 г. е дъщерята Яна Делирадева. Тя внесе много артистизъм и младежка непринуденост в интерпретациите и изпълненията на хора. Под нейно ръководство през 2013 г. "Детска китка" печели сребърен медал и Специална награда за изпълнение на пиеса, композирана след 1990 г. от Международния младежки хоров фестивал в Целе, Словения. Хорът е носител на "Златна лира" на СБМТД и на наградата "Пловдив". Съставът е трикратен участник в културните програми на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и на Европейския парламент в Страсбург (1994, 1996, 1997), както и във фестивала "Европалия" (2002).
На 1 ноември - в Деня на народните будители, хор "Детска китка" и неговите диригентки се поздравиха с "Кристална лира" за многобройните си отличия: Диплом, плакет и парична премия от СБК за изпълнение на съвременна българска песен, Диплом на Българския хоров съюз за най-добре представил се хор, I място в категория "Детски и младежки хорове" и Диплом за диригентско майсторство на Яна Делирадева на Седмия международен хоров фестивал "Черноморски звуци" в Балчик през юни т. г.
Предстои празничният концерт, на който ще се срещнат поколения хористи и техни педагози. Реализирани на различни поприща, момичетата от "Детска китка" никога не забравят музикалния и културен опит, натрупан в общуване с големите музиканти и диригенти на състава. 
Гост солисти по повод двата юбилея на "Детска китка" и проф. Златина Делирадева ще бъдат китаристът Веселин Койчев, саксофонистът Джеръми Мартин и вокалната група "Спектрум". Хормайстор е Джулия Узунова, клавирен съпровод Мария Калоферова. На добър час в следващите години напред!



"Детска китка" и проф. Златина Делирадева
сн. Яна Делирадева

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ