16 Април 2024вторник21:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Екран

Международен фестивал на етнографския филм

Прожекциите и дискусиите ще се състоят в конферентната зала на Софийския университет и кино "Влайкова" от 14 до 18 ноември

/ брой: 221

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 610

Религия, шаманизъм, спиритуализъм, хора, учещи се да летят, и птици, които предпочитат да останат в клетките си - това са част от темите, които тазгодишният Международен фестивал на етнографския филм ще засегне. Зрителите ще имат възможност да се насладят на уникални кинопродукции, както и вълнуващи дискусии с преподаватели и автори на филми от страната и чужбина, информира Мартина Панайотова, пиар експерт. В конферентната зала на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и кино "Влайкова" от 14 до 18 ноември ще се проведе шестото издание на форума.
В програмата са включени 18 филмови заглавия от етнографския киножанр и поредица лекции, които ще въведат зрителите в интригуващи теми като религия, съвременен шаманизъм, спиритуалност, древни ритуали, живот след смъртта. Опознаването на този свят, далеч от рационалното и изцяло посветен на духовните практики, изисква задълбочени проучвания, с които ще ни запознаят гостите, сред тях са Владимир Боцев - доктор по етнология и куратор в Националния музей на Македония, Слободан Наумович - доцент по етнология и антропология от Белградския университет, Горан Благоев - доктор по етнология, преподавател и водещ в БНТ, Давор Борич - режисьор на множество документални филми за Хърватската телевизия, и др.
Фестивалът на етнографския филм за пореден път ще ни докаже, че има много неща, които все още не сме научили за заобикалящия ни свят. Започвайки от нашата страна, ще се запознаем с православните традиции, с класическата и фолклорната религиозност на територията на Асеновград. Недалеч оттам, в Родопите, се празнува Курбан-байрям, или "Празникът на жертвата", за който ще ни разкажат повече жителите на едно българо-мохамеданско село.
Освен кукерите от с. Веселиново (Шуменско) и джоломарите от района на Тиквеш (Македония), ще имаме възможността да опознаем и маскираните в Швейцария или как в село Хундвил празнуват Нова година.
Ако някога сте се питали: "Дали съществуват духове?", Фестивалът на етнографския филм ще ви даде истински интересна алтернатива, отговаряща на този въпрос. Ще разберем повече за афро-бразилската религия кандомбле, за церемониите по обладаване от духове в Южен Тайланд и за начина, по който в някои региони на Камерун "празнуват" погребенията. Филмите ще ни отведат и до бреговете на Амазонка, където ще опознаем духовната вселена на народа шипибо; до Куба, където ще разберем повече за боговете, прекосили океана, за да създадат една нова религия с богинята Йемая. Също така ще ни разкрие вярванията на каталунските граждани, а техните разкази ще ни представят подробна картина на религията, традицията и култа им към богинята на природата Мария Лионса. Началото на всичко това ще бъде поставено с българския документален филм за Алекс Орбито, смятан за най-големия лечител на ХХI век - "Човек на вярата".
Събитието може да шокира, провокира, но и ще разшири съзнанието на всеки посетител. Верен на своята традиция, фестивалът си поставя некомерсиална, популяризаторска и образователна цел. Осигурява достъп до стойностни образци на културата, затова и всички събития от програмата се провеждат със свободен вход.
Международният фестивал на етнографския филм - София 2017, се организира от Сдружение за културни инициативи с помощта на катедра "Етнология" към СУ "Св. Кл. Охридски" и с финансовата подкрепа на Столичната програма "Култура" на Столичната община за 2017 г., Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и Културния център на СУ "Св. Кл. Охридски". Медиен партньор е сп. "Осем". Събитието се реализира в партньорство с Асоциацията за антропология, етнология и фолклористика "Онгъл", издателство "Ерове", Студио за анимация и визуална комуникация "Phazza", Контур креатив, Академичното етноложко сдружение.

 

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ