20 Април 2024събота02:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ЕК променя правилата на играта заради "Северен поток 2"

Германия, Австрия, Франция и Холандия може да отхвърлят предложението

/ брой: 220

автор:Дума

visibility 31

Вчера Еврокомисията съгласува поправки към правилата за регулиране на европейския газов пазар, съобщи комисарят по енергийните въпроси Марош Шевчович. По-рано "Дойче веле" публикува статия, която обяснява как промените ще се отразят на бъдещия газопровод "Северен поток-2"

Противопоставянето в ЕС заради газопровода "Северен поток 2" обещава тази седмица да премине на ново ниво. За момента относно съдбата на проекта спорят страни, които са негови привърженици и противници. На свой ред ЕК иска да вземе участие в преговорите за газопровода, по който руският газ трябва да се доставя до Германия, а оттам и в другите европейски държави. За целта ЕК планира на 8 ноември да утвърди предложение за промяна на законодателството на ЕС. Това съобщиха за "Дойче Веле" два източника от Еврокомисията.

Това е работа на Германия, а не на ЕК

Проектът попада както под действието на германското, така и на международното законодателство. Съответно, ключово значение има позицията на Берлин, състояща се в това, че този проект е изключително икономически и се осъществява от частни компании. Този подход открива възможността за безпроблемно строителство на "Северен поток 2".
В същото време, тъй като се планира той да бъде построен по дъното на Балтийско море директно от Русия за Германия, където тръбопроводът свършва, ЕС не може да влияе върху него. Това е заключението на правната служба на Съвета на ЕС. Варшава, която вижда в "Северен поток 2" заплаха, има друга гледна точка. В юридическото становище, внесено от Полша, с което Дойче Веле разполага, се отбелязва, че нормите на ЕС са "пряко приложими към морския участък на "Северен поток 2" във водите, икономическата зона или на шелфа на страните от ЕС".
Позицията на ЕК се различава от двете изложени по-горе. Според нея "Северен поток 2 спрямо нормите на ЕС се намира в "правен вакуум". Но ЕК все пак желае да се присъедини към преговорите за газопровода. Причината - ЕК смята, че този проект не съдейства за целите на ЕС да се диверсифицират източниците за доставка на енергоносители, защото "може да позволи на един доставчик още повече да усили своите позиции на газовия пазар на ЕС". Като под доставчик, очевидно, се разбира Русия.

Какво предлага ЕК да се промени

За да повлияе някак си на положението, ЕК на 9 юни прие обръщение към Съвета на ЕС за предоставяне на мандат за воденето на преговори с Русия за ключовите принципи на строителство на "Северен поток 2". Сега ЕК иска да поеме по друг път - тя планира да предложи промени в Газовата директива на ЕС (директива 2009/73/EC за "общите правила на вътрешния пазар на природния газ"). Този документ е в сила от 2009 г. и е част от Третия енергиен пакет.
Основното в предложенията на ЕК ще бъде промяната на тълкуванието на термина "интерконектор". В действащата директива това е тръбопровод, свързващ газотранспортните системи на държавите членки на ЕС. В проекта с изменения, с който се запозна ДВ, интерконекторът се определя като "тръбопровод, пресичащ или съединяващ границите между държавите членки или между държавите членки и трети страни до границата на юрисдикцията на ЕС". В резултат на приемането на тези промени, се казва в проекта, директивата ще "стане приложима към тръбопроводи и от трети страни, включително съществуващите до границата на юрисдикция на ЕС". С други думи, ЕК ще разпространи своите пълномощия и върху "Северен поток 2". Служител в дипломатическото представителство на една от страните-членки на ЕС в Брюксел нарече това предложение такова, което може "коренно да промени правилата на играта". В резултат на тези действия проектът "Северен поток 2" въобще може да загуби икономически смисъл. Европейският парламент и Съветът на ЕС трябва да решат съдбата на предложението на ЕК. Без гласовете на Германия, Франция, Австрия и Холандия, подкрепящи проекта за газопровод, ЕК не може да постигне утвърждение на своята инициатива.

Мъгляви перспективи

Германското правителство до ден днешен заявява, че не вижда "юридически основания, нито необходимостта" да се предоставя на ЕК мандат за преговори с Русия по "Северен поток 2".
Най-активният противник на "Северен поток 2" е Полша. Варшава твърди, че проектът ще има "огромно влияние" върху енергийната сигурност на ЕС. "Съгласявайки се със строителството на "Северен поток 2", ние ще се съгласим да бъдем зависими от един източник на енергия", заявиха за ДВ от пресцентъра на полското представителство в ЕС.
Против "Северен поток 2" се обявяват и държавите от Прибалтика. Експертът по енергетика от брюкселския център CEPS Кристиан Егенхофер заяви, че западноевропейските държави нямат проблем с този проект, защото газът ще идва на техния пазар, който е "ликвиден и конкурентен". Италия заема сходна позиция, но би желала газът, по-скоро, да идва от юг, за да може и тя самата да получава транзитни такси.
Егенхофер обаче посочва и други съображения: "Страните могат да бъдат "за" или "против" "Северен поток 2", но те могат да не желаят да предоставят на ЕК право за мандат (за воденето на преговори) по този или други проекти. Малко вероятно е, че Холандия, Великобритания, Германия или дори Италия биха могли по принципни съображения да се съгласят да дадат такъв мандат на ЕК, защото те не желаят нейната намеса в този бизнес".

(Със съкращения)

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ