28 Март 2024четвъртък12:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Доц. Дарина Григорова:

Агресивната русофобия затвърждава руския традиционализъм

Преди 100 години болшевиките са носители на месиански проект за бъдещето, днес са архаични, казва преподавателката по история от Софийския университет

/ брой: 218

автор:Велиана Христова

visibility 2248

Дарина Григорова е родена през 1973 г. в София. Завършва история в СУ "Св. Кл. Охридски", има втора специалност френски език и литература. През 2002 г. защитава докторат по история. Автор е на над 50 научни публикации и на книгите "Свобода и самодържавие. Руският либерализъм в края на ХIХ век" и "Евразийството в Русия". Преподавател е в Историческия факултет на СУ и ръководител на евразийския център "Via Evrasia".


- Изминаха 100 години от Октомврийската революция в Русия и колкото и да се засилват страстите напоследък и около нея, едно е безспорно - тя определя съдбите на милиони хора по света за много десетилетия напред. Вие как виждате мястото й в историята на човечеството?
- Ако говорим за сега, 100 години по-късно, от Октомврийската революция остават само страстите и те ще бъдат дълголетни, но безплодни. Така както Февруарската революция (или февралистки преврат) през 1917 г. е остаряла за времето си и е носител на либерално-демократични идеи и методи от ХIХ век в декабристки стил, така и сега Октомврийската революция (или болшевишки преврат) е безнадеждно остаряла за ХХI век. Уточнявам, че "превратът" е метод, а "революцията" е следствие със силата на политически катаклизъм, т.е. и двата термина са верни.
Идеологическите конструкции не са трайни, само изглеждат такива и имат нужда от постоянно обновяване с тяхна външна противоположност, каквато за утопичната идея за социално равенство (за социум от пролетариат) е неолибералната, вече почти тоталитарно толерантна доктрина на непогрешимия Запад (за социум от консуматори, приели неравенството като нещо естествено и дори умно).
Защо през 2017-а ВОСР да е архаична? Скандално звучи, защото спомените на източноевропейците още живеят в ХХ век, особено при пълзящия процес на разграждане на държавата при т.нар. преход към демокрация, но това са последни поколения. Поредната революция, която е надвиснала над човечеството като глобалистки проект (болшевишкият интернационализъм беше първият мащабен опит за глобализация), това е техногенната революция с трансхуманистична идеология. Футуристичен проект, който, от една страна, с помощта на виртуалната социосфера има потенциала да произвежда и контролира образи в отвикващото да чете младежко - с риск да остане вечен тийнейджър, съзнание на поколението на прехода. 
От друга страна, с помощта на био-, нано- и кибертехнологиите, да реализира мечтата на алхимиците, а именно - изкуствен интелект в изкуствен човек с контролирани способности според профила на поръчителя - безсмъртен олигарх в "правителство в сянка". Какво тук значат някакви си леви, десни, центристи и прочее лексика от ХХ век? Не че ще изчезнат, не, те ще останат като шоумени - дали ще е артистичната СИРИЗА, левица като модна субкултура с родно чувство към лукса; дали ще е "зелен" екоактивист, вегън, поредното малцинство с агресивно отношение към мнозинството - неправилно, защото има друга диета, неполиткоректна, но пък населението трябва да свиква, че ще се храни със сурогати на Монсанто. Какво по-хубаво, ако ги издигне в култ и даже само си ги поиска. Проблемът ще е контролът върху електората, останал с идеите от ХХ век, а не следването на модел за бъдещето, различен от глобалисткия тренд. Много бих искала това да е фантастика, но за 100 години по-късно такова е впечатлението ми.
А 100 години по-рано? Преди 100 години, през 1917 г., болшевиките са носители на месиански проект за бъдещето, който пожертва Русия и всички, нежелаещи да се подчинят на новата идеология, просвещенска по дух, богоборческа, издигаща в култ човека пролетарий - "съветските хора можеха да бъдат богове", по думите на Александър Зиновиев, изречени с носталгия. Резултатът е хипер мощна държава с интелектуален и човешки потенциал - последният запазва руската нравственост благодарение на класическата руска литература, забранена с руската история от болшевиките до средата на 30-те, когато са реабилитирани от Сталин заради предстоящата Втора световна война.
Съветският проект влияе на целия свят без преувеличение, защото принуждава Западна Европа да стане социална поради страх от конкурентния съветски образ, описван от омагьосани западни интелектуалци, посещаващи СССР през всичките години от самата революция като Хърбърт Уелс (написал после "Русия в мъгла"), и през 30-те години на Сталин - Бърнард Шоу, Ромен Ролан, Андре Жид и т.н., и в постсталинския период.
Съветското влияние върху третия свят също е облагородяващо, но много неблагодарно - огромните средства, пожертвани за политическо присъствие, за антиколониална политика и изграждане на модерни държави, не се отплащат след 1991 г., когато всички обръщат гръб на вече нова Русия. Но пък и тя самата "предава себе си", като се изразяват някои руски интелектуалци.
Безспорно морално влияние на СССР е Победата от 9 май 1945 г., когато цивилизованият свят е спасен от нацизма, неслучайно 9 май е празник в Израел - това е признание днес, когато в Европейския съюз няма противници на приравняването на ветераните от СС дивизиите в Латвия с победителите, освободителите на Стария континент - ветераните от Великата отечествена война като част от съветската Червена армия.
- Защо според вас се стига до втора революция през 1917 г., след като Февруарската би трябвало да е разчистила причинените от царизма бедствия за мнозинството?
- Февруарската революция е дворянска, либерално-демократична и антимонархистка, тя е финалният акорд на революциите от 1905-1907 година. Февралисткият преврат е по време на война, при това световна, което е национално предателство, довело не само до деморализацията на армията с премахването на чинопочитанието, това тогава се нарича "демократизация", но и до хаотизирането на обществото, привикнало към насилие. Царизмът не причинява бедствия, монархията е политическа система, империя е от ХVIII век. При всеки император има положителни и отрицателни страни в живота на Русия, но не и катаклизми - не може да се обобщава. Това е образ на февралистите, възприет от болшевиките, идеологическо клише. Далеч съм от сегашните опити да се представи монархията при Николай II като успешно икономически, социално и политически самодържавие, но показателите по статистически данни далеч не са на умираща страна, напротив - демографски прираст, активна от края на ХIХ век промишлена буржоазия, финансова зависимост от външни заеми, но рубла със златно покритие. Заклеймяването на царизма след 1917 г. е като тоталното отричане на СССР след 1991 г. - пропагандно мислене, по-скоро немислене.
А защо се стига до 25 октомври 1917? Защото февралистите не са способни да управляват, докато болшевиките имат ясен приоритет - властта, Русия като плацдарм на световна пролетарска революция - като начало в Германия, а и контролират войниците, флота, комуникациите. Останалите политически сили - и либерални, и леви като есерите, живеят в ХIХ век и очакват Учредителното събрание като спасение. Наистина народът гласува за есерите, които са мнозинство, но нямат вътрешна йерархия, анархисти по дух, мечтатели за "революционна демокрация", но с Ленин са матросите - преторианците на болшевиките, които закриват събранието в деня на откриването му, "уморени от демокрация".
- Как болшевиките, които са били малцинство сред населението, успяват да постигнат победа?
- Болшевишката пропаганда е ефективна: "мир, хляб, земя". Мирът се превръща в Гражданска война, хлябът се изземва от селата - продоволствена диктатура, характерна за икономика по време на война - военният комунизъм, като военния социализъм в Германия по време на Първата световна война. Земята се национализира. Но това е после, първоначално са трите думи с хипнотично въздействие.
- Все пак, според вас, Октомврийската революция бедствие ли е или начален тласък за развитие?
- Октомврийската революция е политически катаклизъм, овладян от болшевиките през октомври, но породен през февруари от либералите - отвътре, и от Първата световна война - отвън.
- Дали днешните официално насаждани русофобия и антикомунизъм, включително чрез официалната пропаганда, не са причина да се отрича априори всичко, отнасящо се до Русия, естествено - и Октомврийската революция?
- Да, това е рефлекс от Студената война. "Стрелят по СССР, а се целят в Русия" - класика.
- Има ли основания днес за някакви страхове в България от действията на Русия?
- Има имитация на страхове заради натовски партньори и настървени посланици. Има и професионално култивирани страхове - русофобията като безотказна тема за грант. Реалните страхове са от южната ни граница, от липсата на сигурност, от мигрантските квоти по идеята на Меркел, от европейската епидемия от терористични актове с непредсказуема география.
- В момента Русия не е социалистическа, нито съветска държава. Дали може да говорим за някаква идеология, следвана от Путин?
- Путин не е идеологизиран, властта може да поражда идеологии, но остава над тях. Русия беше либерална до началото на западната русофобска кампания след намесата й в Сирия (2012) - първата реална стъпка към постсъветски реванш, последвал с Крим (2014), и след закона, забраняващ пропаганда на ЛГБТ сред деца. От 2012 г. Путин припозна консервативната риторика, а партията "Единая Россия" - консервативната идеология. Агресивната русофобия откъм Запад само затвърждава руския традиционализъм. Има опити за превръщането на патриотизма в идеология, което е грешка, защото може да го обезцени, но засега това е на хартия под формата на доктрини и тонове чиновническо мастило. Официалните медии се милитаризират и поддържат изкуствено мобилизационно напрежение, което рискува да стигне до точката на претръпване, вече факт сред най-младите (справка Навални). Ще се стигне до анекдотичното наблюдение, че съветската пропаганда не беше права за комунизма, но бе реалистична за капитализма, само че не й вярвахме, докато не го изпитахме. Така и руските младежи могат в един миг да престанат да вярват, че са заплашени от Запада, който има търпението да чака времето след Путин.        



 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 141

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 160

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ