25 Април 2024четвъртък01:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Тайните на свръхбогатите

"Парадайз пейпърс" разкрива сметки за милиарди на политици в офшорки

/ брой: 218

автор:Дума

visibility 114

Нов скандал, подобен на "Панама пейпърс" гръмна в неделя. Този път той е обединен от името "Парадайз пейпърс" и отново разкрива тайни около финансите на влиятелни политици. Редица действащи и бивши световни лидери са включени в базата данни за офшорни компании, публикувани вчера от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) във Вашингтон, предадоха световните агенции.
Общо организацията публикува откъси от около 13,4 млн. документи, отнасящи се до финансите на около 120 политици от различни страни. Архивът получи общото название "Парадайз пейпърс". Достъп до документите е получил германският в. "Зюддойче цайтунг", който ги е споделил с ICIJ, в. "Гардиън", Би Би Си и в. "Ню Йорк таймс".
Върху разследването са работили 380 журналисти от 67 страни, участват 95 медийни партньори. Основно място заема "Зюддойче цайтунг". Документите предстои да бъдат допълвани от следващи публикации. Те са договори, писма и много други, някои от които са отпреди 50 години.
Разследваното разкрива сложни данъчни схеми за оптимизация, най-често законни, чрез които е избегнато плащането на милиарди долари данъци. Документите разкриват данни за офшорни сметки на известни лица от политиката. Изплуват имената на британската кралица Елизабет Втора, президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин, канадския премиер Джъстин Трюдо и други. Те се оказват замесени чрез членове на администрацията им или техни роднини, които управляват тези сметки. От документите вече стана ясно, че около 10 млрд паунда (11,2 млрд. евро) от личните пари на британската кралица Елизабет Втора са инвестирани в офшорки, съобщи Би Би Си. Американският министър на търговията Уилбър Рос притежава дял от транспортна фирма, разположена на Маршаловите острови. Фирмата е получила милиони долари от компания, сред чиито собственици е зетят на Владимир Путин и руски магнат, който е обект на санкции от страна на САЩ. До назначаването си на поста държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън пък е ръководил офшорната компания "Мариб ъпстрийм сървисиз", създадена на Бермудските острови през 1997 г., чиято цел е била разработката на газови и петролни находища край йеменския град Мариб.
Той е бил част от съвета на директорите от 1997 до 1998 г., когато е бил и председател на филиала на "Ексон" в Йемен, отбелязва ICIJ.
Други световни лидери, споменати в списъка, са колумбийският президент Хуан Мануел Сантос, либерийската му колежка Елън Джонсън-Сърлийф и синовете на турския премиер Еркам и Бюлент Йълдъръм. Редом с тях са бившият президент на Коста Рика Хосе Мария Фигерес, Мадона, Боно и бившият върховен главнокомандващ на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Уесли Кларк.
Компании като "Епъл", "Найк" и "Юбер" също се оказват сред желаещите да пестят данъци чрез подобни схеми.
Звезди на спорта и шоубизнеса допълват "черния списък" с търсещи "данъчен рай".
"Панама пейпърс" коства постовете на редица политици и доведе до дебат относно вратичките в законите, даващи възможност да се избягва плащането на данъци и начините това да се криминализира.
Организацията подчертава, че има законни видове използване на офшорните компании и тръстове и тя не намеква, че които и да било лица или компании, споменати в документите, са нарушавали закона.
Документите обаче показват "колко дълбоко офшорната финансова система е преплетена със световете на политиците, частното богатство и корпоративните гиганти, които избягват данъци чрез все по-изобретателни счетоводни маневри", добавя ICIJ в изявлението си, цитирано от ДПА.
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ