26 Април 2024петък23:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Черен ден в историята на украинския народ..."

Радата, по искане на МВФ, одобри медицинска реформа, която може да лиши 10 милиона души от здравни грижи

/ брой: 218

автор:Георги Георгиев

visibility 2442

"В историята на света никога не е имало такъв експеримент, какъвто сега се извършва над Украйна и никой никъде не е виждал дошъл отвън и.д. министър нагло и цинично да отменя конституцията. Напомням, че в конституцията, в чл. 49, е записано, че медицината ни е безплатна - и изведнъж пристига някакъв доброволец, който казва, че всичко ще бъде другояче. И всички мълчат, навели очи, все едно не съществува никаква конституция."
Това са думите на депутата от украинската Рада, лидер на партия "За життя" Вадим Рабинович. А поводът за гнева на народния представител е приетият на 19 октомври законопроект № 6327 "За държавните финансови гаранции в медицината". С него в Украйна започва дълбока реформа на здравеопазването, която е предвидена по меморандума на правителството с МВФ, и която, по мнението на мнозинството експерти, фактически се ликвидира понятието безплатна медицина, закрепено в основния закон на страната. Персоната, която Рабинович визира, е и.д. министърът на здравеопазването Уляна Супрун, американска гражданка, рентгенолог, една от доброволките на Майдана.
За да получи поредния транш по споразумението с МВФ, управляващите трябваше да прокарат няколко искани от фонда реформи, сред които и здравната. Изискването бе в нея да бъде реализиран принципът "парите следват пациента". В украинската реалност екипът на Супрун е измислил, че това ще се реализира, като се състави списък на медицински услуги, които държава ще плаща, а останалото извън списъка ще се поеме от пациента. Ще бъде създаден специален държавен орган - Национална здравна служба (подобна на нашата НЗОК), която ще събере под шапката си всички пари за здравеопазване както на централно, така и на местно ниво, и които после ще плаща на болниците по единни тарифи.
Лечебните учреждения ще се разделят на три групи - семейни амбулатории, заведения за тяснопрофилирано медицинско обслужване - в които влизат стационарите, лабораториите и диагностиката, и третото ниво са високоспециализираните болници. Сърцевината на закона е именно разпределянето на парите. Според него, макар че предстои да се уточни какво точно са гласували в Радата, защото не е ясно кои поправки са били приети в крайна сметка, безплатни за украинците ще бъдат първичната помощ, спешната помощ и палиаивната помощ. Частично платени от пациента, но без да е ясно още в какъв размер, ще бъдат услугите, оказвани в рамките на специализираните медицински услуги. От публикации в украинските медии става ясно, че тук е най-голямата бъркотия защото не е ясно как ще се действа при отделните казуси. Например има яснота, че нормално протичащата бременност ще бъде напълно безплатна, като ще се плаща само за цезарово сечение, но не е ясно как ще стоят нещата при усложнения, когато се налага специализирана помощ. Тогава, според някои, ще трябва да се доплаща, но не е ясно колко. Не е ясно и при диагностиката кой ще плаща за най-модерните и скъпи методи за ранно откриване на заболявания.
И накрая, но не последно място, е третото ниво - високоспециализираното - на медицинските услуги. То включва кардиохирургията, неврохирургията, травматологията, изреждат колегите от сайта "Страна.ua". Точно тук обаче държавните болници бързичко подготвиха съответните ценоразписи, които втрещиха дори колегите им от частните заведения. Преди това обаче малко социална информация.
След провеждането на пенсионната реформа средната пенсия в Украйна е 2446 гривни, по съобщение на министъра на социалната политика Андрей Рева. Средната номинална заплата е 7100 гривни. По данни от август т.г. най-високи са били заплатите в Киевска област - 11 073 грн., а най-ниски в Тернополска област - 5503 грн. В страната основната част от заплатите се е движела между 6000-7000 грн. Имайте предвид, че в закона, според опозиционния депутат Татяна Бахтеева, няма гаранции за получаване на медицинска помощ от социално слаби, пенсионери, инвалиди, деца-сираци, бежанци.
А сега предлаганите цени на специализираните медицински услуги. Те бяха изнесени от председателя на комитета по здравеопазването на Радата Олга Богомолец с уточнението, че са предварителни и предстои обсъждането им. И така. Диагностика на нарушение на ритъма на сърцето при дете ще струва 65 000 грн., репротезиране на две клапи на сърцето - към 190 000 гр., аневризъм на сърцето - почти 154 000, стеноза - над 163 000 грн. Остър панкреатит ще струва 72 000, цироза на черния дроб - 111 000 грн., премахване на жлъчка - 51 000 грн. Трамва на ставата и открита рана на лакътя - към 53 000. Операция на цирей - 7000 гривни, т.е. една средна заплата. Мерене на кръвно в болнични условия - 27 гривни, което прави 1 долар, по курса от края на миналата седмица.
Трябва ли да се учудваме, че при тези заплати и пенсии, и при такива цени, след гласуването в Радата, депутатът Богомолец възкликна от страницата си във фейсбук: "Днес е черен ден в историята на украинския народ. Върховната Рада като прие т.нар. "медицинска реформа", предложена от Министерството на здравеопазването, узакони и даде старт на физическото унищожаване на милиони социално незащитени хора. Голяма част от украинците ще бъдат лишени от високоспециализирана пълноценна медицинска помощ..." Според нея от реформата негативно ще бъдат засегнати около 10 милиона души, бедните, пенсионерите и живеещите в селските райони.
По-късно медии, като "Сегодня.ua", направиха уточнения, че обнародваните от депутата цени са от пилотен проект на здравното министерство и на институтите към Медицинската академия на науките от юли т.г. Това всъщност били сумите, които държавата трябвало да плаща на тези институти за медицинските услуги. Обаче, както признават и тези автори, няма яснота каква част от тези услуги ще бъде поета изцяло от държавата и каква от пациента. В самия закон е записано, че не всички медицински услуги могат да се покрият от бюджета, но и платените не могат да бъдат повече от 20%, обаче само до 2024 г. После може и да се увеличат. Освен това съвсем реална е опасността, казват експерти, парите, предвидени за покриване на гарантираните от държавата услуги, да свършат в средата на годината и тогава пациентите да бъдат принудени да плащат сами тези огромни суми.
Олга Богомолец бе подкрепена от колегата си и бивш министър на здравеопазването Олег Мусий, който заявил в пленарна зала: "Това  e разстрел на украинската медицина и геноцид над украинската нация." "Не може да се въвежда платена медицина в страна, където 60% от населението се намира под границата на бедността, каза пък в болница в Житомир, седмица след приемането на реформата, лидерът на "Опозиционния блок" Юрий Бойко. Той заяви, че концентрацията на парите за здравеопазване под една шапка е пряк път към корупцията, защото чиновниците в Киев ще решават колко пари да се дадат на една болница и колко на друга. Това мнение се споделя и от известния украински политически анализатор Дмитрий Корнейчук, редовен гост в телевизионни студия. Във фейсбук той написа: "В този държавен орган (Националната здравна служба - б.а.) с особен статут ще вкарат всички пари за медицина, за 2017 г. това са 70 млрд. гривни. Върху тези пари ще седнат хората на Порошенко. Те вече откраднаха десетки милиарди от парите за отбраната. От тарифите и субсидиите - също. Останаха две "тлъсти парчета" - медицината и разпродажбата на земята."
Разбира се, здравната реформа в Украйна има и други аспекти. Едната от тях е изискването всяка болница да набере минимум 2000 пациенти, за да може да получи за всеки от тях средно 370 гривни годишно от общата каса за здраве. Депутатът социалдемократ Сергей Каплин, допреди година член на управляващото мнозинство, заяви, че тази иновация ще остави без медицинска помощ отдалечените населени места. Селската медицина ще бъде напълно унищожена, добави той в пленарна зала. С последващо приватизиране на сградния фонд и разпродажба на земята към тях, добавят критиците.
На "най-красивото" в тази драма е записаното в закона търсене на лекар и медикаменти с помощта на специализирани интернет-ресурси, за които между другото още нямало техническа готовност. "Сега, казва депутатът Рабинович - всяка бабичка, както каза министърът, особено на село, ще може по "Гугъл-мапс" да си намери семеен лекар и лекарство. Тези ненормалници, казва той - никога не са били в украинско село".
И действително. И.д. министър Супрун не е била. Била е в САЩ. Там говорят английски, който тя, ако я чуете, май разбира по-добре от украинския. Вероятно, за да се разбира добре с докторите, Супрун иска от 2020 г. изпитите за студентите-медици да се държат на английски език. Възниква въпросът кому е нужно това? На украинските граждани или на бъдещите задгранични работодатели на тези млади лекари?



Това не е протест срещу реформата, а точно обратното - в нейна подкрепа. Пърформънсът пред Радата, наречен неофициално "Часът на смъртта", е организиран от властите, а жената с микрофона е и.д. министър Уляна Супрун
Снимка Център за противодействие на  корупцията/туитър


Една от тарифите, обнародвани от депутата Олга Богомолец. Може да разчете, че става дума за различни кардиохирургични операции


На друга страница от тарифата на една от болниците, позиция 37.1, показва, че измерване на кръвното в болница ще струва близо 1 долар

Снимка фейсбук/Олга Богомолец
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ