25 Април 2024четвъртък04:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пореден гаф на Ангелкова, този път със смилянския фасул

/ брой: 217

автор:Дума

visibility 61

Седмица след издаването на електронна брошура "Сподели България", жителите на смолянското село Смилян откриха груба грешка в нея. Проектът, срещу който скочиха хората, е съвместна инициатива на Министерствата на туризма и на земеделието и храните. В него България се представя с 12 туристически дестинации за винен и кулинарен туризъм, предаде бТВ.
Оказа се обаче, че прочутият смилянски фасул, е приписан на съседна област. В раздел Източни Родопи, включващ Хасково, Кърджали и Ивайловград, откриваме кулинарния специалитет: "салата от смилянски боб". Жителите на Смилян имат няколко забележки - освен, че не е боб", а "фасул"; не е от Източните Родопи, а от област Смолян.
„Особено държим на словната марка "смилянски". Ние нямаме против да се продават какви ли не продукти, всякакви, включително и фасул, но да не носи марката „смилянски”, посочва председателят на кооперацията, която е собственик на марката Сафедин Чикуртев. Марката "смилянски" може да се ползва само за продукти, произведени в селата по Горното поречие на река Арда. Смята се, че заради мекия климат е различен от останалите сортове, гледани у нас.
Според производителите е недопустимо държавни експерти да погазват законите, които защитават патентованата марка. „Всъщност се ограбват усилията на всички тези общности в долината на Горното течение на Арда и времето, и средствата, инвестирани от тях в налагането на това наименование на пазара”, казва секретарят на читалището в Смилян Илия Годев. За потребителите наложеното наименование означава едно – че ще получат очакваното качество. От Министерството на земеделието и храните се оправдаха, че това е работен проект на електронната брошура. Тепърва предстояли обсъждания по места и изчистване на неточностите.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ