26 Април 2024петък16:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Тръмп иска помощ от Путин

Американският президент очаква съдействие от руския си колега за КНДР, срещу която търси съюзници по време на азиатската си обиколка

/ брой: 217

автор:Дума

visibility 20

По време на обиколката - най-дългата на американски държавен глава от 1992 г. насам, Доналд Тръмп планира да се срещне и с руския президент Владимир Путин, от когото ще потърси съдействие за кризата със Северна Корея. "Очаква се да се срещнем. Искаме помощта на Путин за Северна Корея", заяви Тръмп.
Още с пристигането си в Япония - първата спирка от обиколката, американският президент засили острата си риторика спрямо Северна Корея. Той заяви, че САЩ и съюзниците им са подготвени да защитят свободата и че "никой диктатор" не трябва да подценява американската решителност, предаде Ройтерс. "Никой, нито режим, нито диктатор не бива да подценява американската решимост", каза Доналд Тръмп, приветствайки военнослужещите на военновъздушната база Йокота. По-рано той определи Токио като ценен партньор и ключов съюзник на САЩ, докато в същото време азиатските лидери търсят уверение, че Вашингтон ще ги подкрепи в случай на конфликт със Северна Корея, коментират информационните агенции.
От своя страна японският лидер Шиндзо Абе категорично подкрепя политиката на Тръмп за упражняване на максимален натиск върху Пхенян.
По време на 12-дневната си обиколка Тръмп ще се стреми да осигури единен фронт срещу Северна Корея. На път за Азия той заяви пред пътуващите с него репортери, че Северна Корея ще бъде в центъра на разговорите. Той посочи и търговията, която, по думите му, била управлявана лошо в региона от години. Тръмп отбеляза, че скоро ще бъде взето решение дали Северна Корея да бъде включена в списъка със страните, спонсориращи тероризма. Освен това след години на "тотална слабост" неговата администрация планира да предприеме нов подход към въпроса. "Искаме да го решим. Това е голям проблем за страната ни и за света и ние искаме да го решим", каза Тръмп. "Минаха 25 години на тотална слабост, така че ние предприемаме коренно различен подход", добави президентът, без да даде повече подробности за новата стратегия.
Преди да отпътува, Тръмп предупреди Китай, че Япония може да поеме въпроса за Пхенян в свои ръце. "Япония е войнствена нация и предупреждавам Китай, че ще си има сериозен проблем с нея доста скоро, ако позволява нещата със Северна Корея да продължават по старому", отбеляза президентът. По-рано Северна Корея изключи възможността за преговори и заплаши да увеличи ядрения си арсенал. Пхенян призова "нестабилния" Тръмп да се въздържа от "безотговорни забележки".
В азиатската обиколка на Тръмп е планирана и спирка в Южна Корея (на 7 ноември). От Белия дом съобщиха, че президентът ще изнесе реч в парламента в Сеул и ще призове за намирането на "общо решение в лицето на общата заплаха". В Южна Корея обаче мнозина се опасяват, че враждебната риторика на президента на САЩ може да влоши ситуацията на Корейския полуостров.
На 8 ноември американският президент ще бъде в Китай. На срещите си с китайското ръководство Тръмп ще се цели в балансиране на търговските отношения между Вашингтон и Пекин. "Трябва да постигнем по-добри резултати в търговията с Китай, тъй като в момента тя съответства на интересите само на едната страна и така е от много години. И ние ще успеем да го постигнем", отбеляза Тръмп.
Следващите спирки от обиколката са във Виетнам (10 и 11 ноември) и Филипините (12 и 13 ноември). След това предстоят срещи между американски, индийски и руски лидери.
По пътя си към Япония Тръмп спря в Хаваите, където посети мемориала в Пърл Харбър, посветен на японското нападение срещу военната база.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 269

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 255

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 223

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 244

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ