20 Април 2024събота14:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Драстично ще поскъпнат таксите на КФН

Мнозинството в НС гласува комисията да получи финансова независимост, от БСП заявиха, че между двете четения на закона ще внесат свои предложения

/ брой: 216

автор:Дума

visibility 32

Комисията за финансов надзор да се самофинансира от такси, а не от бюджета, както досега. Това реши парламентът с приетите промени в Закона за КФН на първо четене. В гласуването участваха 162-ма депутати, от които 100 бяха "за", 22 - "против", а 40 се въздържаха. Част от промените са свързани с осигуряване на бюджетна обезпеченост на КФН. Предвижда се финансирането да става чрез такси, които се събират при осъществяване на правомощията на комисията.
С промените става възможно КФН да събира в пъти по-високи такси от пенсионните дружества, борсовите посредници и застрахователите. За издаване на лиценз за извършване на застрахователна дейност застрахователите вече ще плащат 135 000 лв. такса и 10 000 за всеки клас застраховка за разлика от сега събираните 45 000 лв. и 3000 лв. за всеки вид застраховка. Таксата за пенсионен фонд става 75 000 лв., а за разрешение за управление на фонд за допълнително пенсионно осигуряване КФН ще иска 35 000 лв. За лицензите и разрешение по Закона за пазарите на финансови инструменти таксата се повишава от 26 000 лв. на 50 000 лв.
С приетите на първо четене промени пада таванът на възнаграждението на председателя на Комисията за финансов надзор, като той вече няма да получава основно месечно възнаграждение в размер до 90% от заплатата на председателя на Народното събрание, а тя ще се съизмерва със средното възнаграждение на членовете на управителните органи в одитираните дружества. Именно с новите такси се цели КФН да постигне бюджетна независимост. Освен това се изтъква необходимостта от увеличаване на заплатите и обезпечаване на комисията с автомобилен парк, техника и компютри.
По време на дебатите депутатът от БСП за България проф. Румен Гечев запита дали законопроектът води до подобряване на регулативните функции на съответния орган. Според него хората, които са заети в КФН, трябва да имат висше юридическо или икономическо образование. "Имаме претенции и към степента на образованието, като образованието трябва да бъде магистър. Не сме съгласни, че в КФН трябва да има хора, които са завършили други специалности", каза още Гечев. Той заяви, че от БСП ще се въздържат при гласуването и между първо и второ четене ще настояват за промени.
Депутатът от БСП Георги Търновалийски заяви, че проблемите, които се опитвал да реши този законопроект, са проблеми, които не са само на КФН, а в почти всички държави органи. Особено сериозни те били в контролните органи. "КФН е на бюджетна издръжка и е независима от изпълнителната власт и се отчита за дейността си пред НС. Бюджетът на КФН е част от държавния бюджет. С предложените изменения се предлага законодателен подход, при който КФН ще се издържа самостоятелно чрез такси и ще осигури нормално финансиране на дейността си. Ако приемем това, което искат от КФН, това значи, че след това същото ще поискат от НАП, Агенция "Митници", каза Търновалийски. От друга страна, той посочи, че няма как тази комисия и нейните ръководни органи да получават по-високи заплати от тези на премиера, президента и председателя на НС.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ