25 Април 2024четвъртък12:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На Германия й се губят 30 хил. бежанци

Броят на пристигащите от Турция в Гърция се е удвоил

/ брой: 216

автор:Дума

visibility 28

Властите на Германия не знаят къде са около 30 хил. души, на които е отказано убежище и които трябва да напуснат страната. Това съобщи вестник "Билд", като се позовава на данни на федералната статистическа служба.
През декември 2016 г. 54 437 лица са подлежали на изселване от Германия, но само 23 600 са продължили да получават различни парични помощи от държавата в очакване на депортирането си. Към момента властите нямат информация къде се намират останалите.
Според германското министерство на вътрешните работи обясненията може да са няколко - или някои мигранти продължават да се укриват на територията на страната, или миграционната служба, която е осъществила депортацията, все още не е внесла данните в централния регистър.
В същото време според данни на федералната статистическа служба броят на хората, потърсили убежище в Германия, се е увеличил над два пъти за последните две години, като е достигнал 1,6 млн. души. Повечето от тях идват от Сирия, Афганистан и Ирак. До края на миналата година броят на търсещите убежище се е увеличил със 113% от края на 2014 г. до 1,6 млн. души, което е 16% от всички чужденци в Германия. Повече от половината от тях са получили разрешение да останат в страната. На 158 хил. души е отказано убежище.
В хода на преговорите за съставяне на коалиция лидерите на консервативния блок ХДС/ХСС Ангела Меркел и Хорст Зеехофер обявиха, че са постигнали договореност да се ограничи притокът на мигранти до 200 хил. души годишно. Меркел заяви, че това е "добра база за начало на предварителни преговори" с партията на свободните демократи (СвДП) и Зелените за сформирането на правителството. Зелените обаче продължават да държат на позицията си за събиране на разделените бежански семейства, като това право не бива да бъде ограничавано от квоти.
Именно с искане за събиране със семействата си в Гърция протестират сирийски жени и деца, някои от тях дори започнаха гладна стачка.
Междувременно гръцкият министър за миграцията Янис Музалас призна, че проблемът с имигрантите става все по-тежък, след като броят на пристигащите по бреговете на гръцките острови от Турция се е удвоил през периода от август до октомври в сравнение със същия период миналата година, пише гръцкият вестник "Катимерини".
Музалас определи това увеличение като "специална фаза" в проблема с имиграцията. Той добави, че през юли гръцките брегове са достигали средно 87 души на ден, докато през август броят им е скочил до 156 души, а през месеците септември и октомври се е увеличил още повече - до 214 души на ден. Само през октомври са пристигнали около 4 хил. души.
Гръцкият министър заяви, че Гърция продължава да смята за валидно споразумението на ЕС с Турция от март миналата година, имащо за цел да намали мигрантския поток към Европа. По думите му Атина е засилила дипломатическите усилия за прилагането на споразумението, което описа като "решаващо за бъдещето на Гърция". От влизането в сила на споразумението в Турция са върнати 1360 мигранти.
В същото време канадското правителство планира през следващите три години да увеличи броя на мигрантите в страната до 1 млн. души. Това трябва да стане чрез изготвянето на многогодишна стратегия, която да гарантира успешното развитие и просперитета на страната, заяви министърът на миграцията на Канада Ахмед Хюсен. Стратегията е наречена "най-амбициозната имиграционна стъпка на Канада през последните години".



Бежанци от Сирия в Гърция обявиха гладна стачка с настояване да им бъде разрешено да се присъединят към семействата си, които вече са в Германия
БГНЕС

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 149

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 147

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ