19 Април 2024петък19:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Нападателят от Манхатън имал по-страшен план

/ брой: 216

автор:Дума

visibility 14

Извършителят на атаката с камион в Манхатън се яви в съд в Ню Йорк в инвалидна количка, с белезници на ръцете и краката, предаде Асошиейтед прес. Узбекистанецът Сайфуло Саипов, който помете хора с тежкотоварния автомобил, убивайки осем човека, бе прострелян и обезвреден от полицай. 29-годишният Саипов не поиска да бъде освободен под гаранция и ще остане в ареста, съобщи Ройтерс.
Според прокурорите по случая мъжът е бил "погълнат от омраза и от една изкривена идеология". Те му повдигнаха две обвинения - в оказване на материална подкрепа на джихадистката групировка "Ислямска държава" и в причиняване на смъртта на пешеходци с нает от него камион. По второто той може да бъде осъден на смърт.
Саипов ще се яви отново пред съда на 15 ноември. Съдебното изслушване бе отложено за тогава, тъй като узбекистанецът поиска превод на руски език, предаде ТАСС.
Мъжът признал, че е бил вдъхновен от видеоматериали на ИД и обяснил, че е решил да извърши атаката на празника Хелоуин, защото очаквал да има повече хора по улиците.
Саипов заявил, че е "доволен от онова, което е направил", и попитал дали може да разпъне черното знаме на "Ислямска държава" в болничната си стая. Той казал, че планирал да продължи към Бруклинския мост, където да извърши втора атака, като помете още пешеходци.
Мъжът заявил още, че е наел камиона, който използвал при нападението, още на 22 октомври, за да "тренира". Иначе той планирал атентата от около година, като преди два месеца решил да избере камион, за да "причини максимум жертви".
Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп смята извършителя на нападението в Ню Йорк за вражески боец, обяви говорителката на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс, цитирана от Асошиейтед прес.
Сандърс отбеляза, че Тръмп е открит за идеята да изпрати Саипов в американския затвор за заподозрени терористи в Гуантанамо, Куба. Президентът не призовава за такава мярка, но би я подкрепил, ако почувства, че това би било най-правилният ход, уточни тя.
Междувременно полицията съобщи, че е открила обявения за издирване малко по-рано втори човек от узбекистански произход - Мухамадзоир Кадиров. За момента не се съобщава какви са мотивите за неговото задържане.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ