28 Март 2024четвъртък17:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Знание

Президентът Румен Радев:

Науката е неделима част от нашата сигурност

Слово на държавния глава при връчването на наградите на млади учени в БАН, 1 ноември 2017 г.

/ брой: 216

автор:Дума

visibility 1159

Днешният ден наистина е особен. Ако запитате българина кое сродява светеца, учения, писателя, артиста, учителя, революционера, просветителя, българинът ще ви отговори, че това е будителството. В други езици дори такава дума няма. И наистина будителят не е интелектуалец по европейски образец, това е наша, българска духовна категория. И тя има един ясен фокус - България и българския народ в бъдещето.
 Когато говорим за нашето бъдеще напоследък - и това е добре между другото, все повече се разгаря дебатът накъде отива България, кои са нашите приоритети. И аз благодаря на българските учени, включително и на много от вас в тази зала, че вие работите за тези приоритети, за формирането на национално значими цели. Разбира се, че важните от тях, това е повишаването на благосъстоянието на българските граждани, гарантирането на тяхната сигурност, модернизацията на нашата държава, нашето пълноценно и по-интензивно интегриране във всички важни европейски структури и инициативи.
 Въпросът е как да стане всичко това. И някак си аз не приемам, че трябва да дойдат еврокомисари, както се случва напоследък, и да ни кажат, че 0.2% от БВП за наука и за научни изследвания са крайно недостатъчни. И ни дават дори конкретни цифри - поне 10 пъти повече.
 Защо не го приемам? Защото ние имаме нашия исторически заложен пример, в който просто трябва да се вслушаме. Той е много по-показателен, дори от указанията, които ни се дават отвън. Нека се обърнем към строителите на съвременна България. Нека се обърнем към завета на хората, които съграждаха Третата българска държава. Откъде започнахте, в какво инвестирахте първо, коя беше първата държавна институция - Българската академия на науките, Българското книжовно дружество. Това е изключително важно послание. Наистина нашите предци заложиха на науката. 
И благодарение на техния залог България много бързо започна да се превръща в една модерна европейска държава. Започна да се интегрира в Европа. Знаете, нашият лев е конвертируем. Знаете, нашите участия в европейски, в световни изложения, са търсени и желани. Затова, ако искаме да имаме модерна държава, държава, интегрирана в Европа, ние имаме много да догоним, ние трябва да се обърнем към нашата наука, защото тя е тази, която ще ни покаже вектора и начина, по който да постигнем рационални резултати.
Аз приемам, че тази наука е и неделима част от нашия суверенитет и от нашата национална сигурност, защото не може в днешния сложен свят - объркан, противоречив, изключително конкурентен, непредсказуем, ние да разчитаме на научна експертиза отвън за много важни решения, които трябва да вземем. Това или поне голяма част от тези процеси трябва да са базирани на нашата, родна наука. И затова трябва да инвестираме. Трябва да инвестираме в научни изследвания, трябва да инвестираме в лаборатории, но най-вече трябва да инвестираме в нашите млади учени. Това е нашият капитал. А за да си млад учен и за да бъдеш ефективен и успешен, няма как да вършиш това призвание, няма да кажа работа, защото работа е чиновническата. С цялото ми уважение, защото това е една наистина достойна професия, но за учения трябва призвание, трябва отдаденост 24 часа в денонощието. Това означава тези хора да имат такива социални условия, че наистина психически, физически, интелектуално те да бъдат отдадени на своята професия. И това е ангажимент на цялото държавно ръководство, на всички нас.
 Искам тук да благодаря на вас, ръководството на Българската академия на науките, за това, че продължавате да давате вяра, насока, да мобилизирате тези млади хора и то по възможност във всички сфери в съвременната наука - природо-математически, говорим за съвременни комуникационни и информационни технологии, за биоразнообразие, биомедицина, през Космос, екология, климатични промени, културно-историческо наследство, национална идентичност. Всички сфери са важни, всички сфери в науката трябва да бъдат развивани хармонично, ако наистина искаме и държим да бъдем една модерна държава.
 Искам да благодаря и на вас, на младите учени, които независимо от тежките условия, в които вие продължавате да творите наука, и поемате щафета от едно славно поколение учени, искам да ви благодаря за вашата отдаденост, за вашите усилия и наистина за вашия патриотизъм. Искам да ви уверя, че България има нужда от вас, че бъдещето е ваше, че няма как да съградим съвременна, просперираща, модерна България без вас.
На този наистина дълбоко духовен български ден аз ви желая успех.
 
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 293

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 263

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 286

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ