26 Април 2024петък14:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Едно към едно

ЗА БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА И ЛЯВАТА АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

ДЕКЛАРАЦИЯ на 49-ия конгрес на Българската социалистическа партия, 28 октомври 2017 г.

/ брой: 216

автор:Дума

visibility 68

Ние, делегатите на 49-ия конгрес на БСП, като оценяваме политическата обстановка в страната като източник и генератор на нарастващи заплахи за здравето и живота на хората, като констатираме тежките деформации на политическия модел, придобил своя завършен и уродлив вид при управлението на ГЕРБ, и прогресиращите корупционни практики и злоупотреби с власт, като отчитаме дълбокия разрив между гражданите и институциите, всеобхватното отчуждение спрямо държавата и държавността, като вземаме предвид и външните рискове от сложната и усложняващата се геополитическа среда,

ЗАЯВЯВАМЕ

принципната си непримиримост с начина на правене на политика и радикално несъгласие с избраната посока на развитие на България, която увеличава бедността, задълбочава социалните неравенства, изостря масовото усещане за отсъствие на справедливост във всяка една сфера на човешката дейност, унищожава националния дух и патриотичното достойнство.

ДЕКЛАРИРАМЕ

готовност за решително противопоставяне на политическия модел на управлението на ГЕРБ, чиято хранителна среда е корупцията, модел, който изсмуква жизнените сили на нацията в изгода на приближени на властта партийни и бизнес кръгове, в интерес на монополите и картелите и ограбва честния труд, таланта, бъдещето и надеждите за щастие и по-добър живот на няколко поколения българи.

ПОСОЧВАМЕ ЗА НАШ ПРОТИВНИК

не редовите членове на ГЕРБ и хората, гласуващи по принуда за тази партия, а именно политическия модел, чрез който една малка група владее разпределянето на държавния бюджет, средствата от европейските фондове и общинските програми в угода на лично предани и приближени на властта лица и фирми, в услуга на национални и чужди монополни и картелни формирования или в угода на чужди интереси и държави. Нашият противник е антиконституционният модел, който заличава границите между отделните власти, принизява парламентаризма, властва над изпълнителната и съдебната власт, контролира медиите и държи в страх и подчинение избирателите. Модел, който превръща учителя във финансов посредник, лекаря - в счетоводител, твореца и културния деятел - в просяк. Модел, който се възпроизвежда чрез бедността и неравенството, чрез зависимостта от силните на деня. Модел, който насажда власт чрез корупция и поддържа корупция, която съществува заради властта.

ОБЯВЯВАМЕ

нашата алтернативна идея за развитие на страната като заявка за едно различно бъдеще на България, за една друга България. Поставяме началото на широк диалог с хората, експертите и демократичните политически сили за необходимостта от нов обществен договор за реално приложение и спазване на Конституцията, според който хората и институциите да работят за по-справедлива перспектива, за по-щастливо детство, за по-оптимистична младост, за по-спокойна старост, за по-достоен живот на всеки, който е избрал да остане в родината или желае да се завърне.

ОЩЕ ТУК И СЕГА

предприемаме първата си стъпка с алтернативно предложение относно подготвяния пореден безперспективен държавен бюджет за 2018 г. и ще търсим обществена, експертна и политическа подкрепа за това, което

ПРЕДЛАГАМЕ

като принципно различна философия на подреждането на приоритетите на бюджета. Всичко, което е реалистично и може да бъде постигнато и обезпечено с държавните финанси и европейските програми, се свежда до три основни принципа: намаляване на социалното неравенство и подкрепа на солидарността за справедливо разпределяне на тежестта от реформите, освобождаване на социалните сфери от първостепенно значение за жизнеността на нацията от корпоративните зависимости, преодоляване на регионалните диспропорции. По-специално:
"въвеждане на прогресивно подоходно облагане при гарантиран необлагаем минимум;
"повишаване на тавана на осигурителния доход;
"отмяна на търговския статут на държавните и общинските болници;
"премахване на принципа "Парите следват ученика" в образователната система;
"преференциална държавна финансова подкрепа за изоставащите и бедстващите региони на страната.

СМЯТАМЕ

че с тази първа стъпка ще се открие пътят към:
"намаляване на бедността и неравенствата;
"гарантиране на достъп до по-качествено здравеопазване;
"преодоляване на неграмотността и развитие на новите поколения;
"скъсяване на дистанцията в темповете на развитие между отделните градове, райони и населени места.

ПРЕЦЕНЯВАМЕ

като крайно необходим и неотложен свързаният с държавния бюджет разговор за подготовката на страната за периода след 2020 г., когато ще бъде намалено и постепенно преустановено европейското финансиране. Наличните средства от европейските фондове, докато още имаме възможност, незабавно да се пренасочат по стратегическите цели на следващия и по-следващия бюджет. Правителството на ГЕРБ пропиля възможността Българското председателство да се превърне в национална кауза, в национално усилие и сведе това изключително важно събитие за страната до евтин пиар, кетъринг и ремонт на НДК. България има уникален шанс да постави в центъра на европейския дебат въпросите за:
"възстановяване на социалния характер на ЕС;
"възраждане на Съюза като солидарна общност и заличаване на неравенствата между страните членки чрез преференциални и извънредни финансови програми;
"изваждане на България от периферията на Съюза и поставянето й на ключова позиция в неговото ядро;
"превръщане на страната от пасивен слушател и изпълнител на брюкселски указания и директиви в активен участник при формирането на дневния ред на Съюза и в защитник на българския национален интерес;
"договаряне на ясна европейска перспектива за Черноморския регион като зона на мир и сътрудничество, а не на потенциална военна заплаха;
"нормализиране на отношенията с Русия, което е в интерес на Европа и на всяка една държава на територията на континента;
"интеграция на Западните Балкани и ускореното им приобщаване към европейското семейство.
Настояваме по този начин и с този дневен ред Българското председателство да покаже на Европа, че България е държава с горд народ, древна история, борбен дух и национален характер - държава, достойна за респект и уважение.

НАШАТА АЛТЕРНАТИВА

е път, насочен към реформи, които да върнат България в семейството на развитите индустриални и земеделски държави, да установят трайно присъствие на държавата в икономиката и социалната сфера като гарант за справедлива регулация на процесите, превръщане на националната наука и култура в движещи сили на държавното и общественото развитие, съкращаване и технологично модернизиране на държавната администрация, преустройство на съдебната система, защита на свободата на словото и независимостта на медиите, безусловна и безкомпромисна борба с корупцията, престъпността и злоупотребите с власт и монополно положение на пазара.

ЗАПОЧВАМЕ

този разговор с всички, които имат идея или проект за развитието на България, с всеки, който се чувства подготвен и мотивиран да участва в преучредяването на отношенията между властта и хората.
БСП ЩЕ УПРАВЛЯВА С ТАЛАНТА НА ЦЯЛАТА НАЦИЯ
и заявява волята си да даде възможност за реализация на най-способните и най-знаещите, независимо от техните убеждения, предубеждения и минало.

ТОВА Е САМО НАЧАЛОТО.

ДА ГО ПОЛОЖИМ ЗАЕДНО, ЗА ДА ИЗБЕРЕМ ВЕРНИЯ ПЪТ!


 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 235

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 216

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 193

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 217

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ