08 Май 2024сряда15:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Пълзящ фашизъм

Кой поиска паметника на "терориста и неосъществилия се като професионалист Никола Вапцаров" да изчезне от двора на военноморското училище във Варна

/ брой: 216

visibility 89

Румен ПОПОВ,
контраадмирал о.з.


Неотдавна в електронен вестник излезе статия за военноморското училище във Варна със заглавие "Защо училище за натовски офицери носи името на комунист-терорист?" Авторът отбелязва, че освен името, училището било "с червената петолъчка на кулата допреди няколко месеца, която беше свалена 28 години след демократичните промени в България и доста години след обявяването на комунистическата власт и символи за престъпни." Главната мисъл обаче в неговата статия за миналото бе в израза: "Но в България фашизъм няма." Това е ключовата фраза, която обяснява дълбоката ненавист към антифашистката борба, към антифашистите и конкретно към патрона на морското училище Никола Йонков Вапцаров.
Какво е това фашизъм и имало ли е такъв у нас? Привеждам приетата дефиниция за фашизъм в Българския тълковен речник: "Политическо течение, възникнало в Италия в началото на ХХ век и реализирано по-късно като открита диктатура, расизъм и териториална агресия." Италиански фашистки идеолози разясняват: "Държавата е не само властта, която управлява и формира човешката воля със закони и ценности от духовния живот, но и властта, която предава своя завет надлъж и нашир... За фашиста всичко е в Държавата и... нито хората, нито групите са извън Държавата... За фашизма Държавата е абсолютна величина, пред която хората и групите са относителни."
Има ли ги тези белези на фашизъм в нашата додеветосептемврийска държава? По

Закона за защита на държавата

без съд и присъда, бяха интернирани в концлагери хиляди граждани, които не споделяха идеите на правителството, бяха  избити без съд и присъда почти 20 000 партизани, ятаци и антифашисти, изгорени бяха повече от 3500 къщи, платени бяха милиони левове за отрязани глави по тарифа "50 000 за бройка". Две десетилетия преди това и без този закон през кървавите 1923-1925 г. нефашистката власт изби още около 25 000 въстаници и интелектуалци. В безименната редица са Гео Милев, Христо Ясенов, Йосиф Хербст... Но това не буди смущение в автора на горепосочената статия - всичко е в защита на царството, нито средствата, нито броя на жертвите са важни.
А разписаните в закона мерки срещу евреите в България? Нали те бяха "осчетоводени" за изтребление в Треблинка?! Законът не бе приложен единствено заради съпротивата на обществеността и на БПЦ. Заради което цял свят "сваля шапка" на България. Само не и авторът на "Защо училище за натовски офицери носи името на комунист-терорист?"
Явно, приемайки за законно всичко извършено от фашистката власт, авторът отсъжда:
* "... недостойно е, че днес български училища, улици и читалища носят имената на измислени антифашисти", от което следва, че тяхното място е в списъка на криминалните престъпници. В този списък на "измислени антифашисти" трябва да включим и майор Томпсън от армията на Великобритания.
* "Десетилетия наред комунистическата пропаганда се опитваше да внуши, че тези терористи са "борци против фашизма". Но в България фашизъм няма." Достоверно свидетелство за неговото отсъствие по нашите земи е онази снимка от 1943 г., която за спомен на поколенията е документирала изтерзаните от мъчения заловени партизани, с наредените пред тях отрязани глави, в очакване и техните да застанат в тази редица на справедливо възмездие за нарушаване спокойствието в царството.
По нататък следва директно

погром срещу поета-огняроинтелигент


"Първо, професионално той не е никакъв моряк, защото няма и един ден професионален плавателен стаж (на заплата) като моряк, както в търговския, така и във военноморския флот. Само липсата на какъвто и да е принос на Вапцаров в мореплаването е достатъчно основание и причина военноморското училище да не носи неговото име."
"Второ - Вапцаров като гражданин на Царство България е спомагал за въоръжената политическа борба за сваляне на съществуващия тогава законно и конституционно установен държавен строй. Това означава, че по всички критерии Вапцаров е бил терорист... Освен това с участието си в подкрепа на т.нар. Соболева акция, Вапцаров се изявява и като агент на чужда държава и като клетвопрестъпник."
"И трето, нека да разгледаме Вапцаров като поет, т.е. човек на изкуството. Като такъв Вапцаров пише поезия, която е апотеоз на комунизма. Почти всички негови стихотворения възхваляват Съветския съюз... Но творец, чието изкуство е апология на дадена политическа система, вече не прави изкуство, а политическа пропаганда и агитация."
Изненадващи са откритията на господина. Но те будят и въпроса наистина ли е прочел нещичко от Вапцаров? Трудно е да се спори за достойнствата на поезията на Вапцаров с дилетантски аргументи. Уповавам се на оценката, която му дава Международният комитет за мир през 1956 г. - признание, което го поставя в редицата на световните велики поети. Авторът на пасквила обаче стига до края: "В заключение бих казал, че по всички критерии - професионален, политически и литературен, днешното Военноморско училище може да си живее напълно спокойно без никакво име и паметникът в цял ръст на терориста и неосъществилия се като професионалист Никола Вапцаров да изчезне от двора на училището."
Едва ли би могло да се каже по-ясно и по-категорично! А

разрушителният импулс

на автора, нека все пак спомена името му - Орлин Станчев, капитан далечно плаване и възпитаник на ВВМУ "Н.Й. Вапцаров", по отношение паметника на поета много прилича на херостратовите пожари. Надявам се мъдростта на поколенията да не допусне това някога да се случи.
Цялата статия е открита защита на фашистко минало, отредило на България незавидната роля на участник във Втората световна война на страната на коалиция, извършила безброй престъпления срещу човечеството. Със същия плам и днес има особи, които не спират да водят война срещу  антифашистката съпротива. Да, в пламенната защита на фашисткото минало г-н Станчев не е сам. Гръмогласната група на реаниматорите на фашисткия режим у нас са проводници на пълзящ фашизъм. А това трябва да ни събуди. "Хора, бдете!", призова Юлиус Фучик.
И не на последно място - заглавието на статията е абсурдно. Морското училище подготвя офицерски кадри за РБългария, а задълженията на тези офицери в НАТО са въпрос на решение на парламента, на държавата. Може би на някои им се иска да е различно, така ли?


 

БДЖ вдигна цените на билетите с 20%

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 84

1 млн. българи са пътували по празниците

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 84

По-ранна жътва очакват зърнопроизводителите

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 84

Си Дзинпин е на обиколка в три европейски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 84

Путин готов на диалог, но на равни условия

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 84

Израелската армия нахлу в Рафах

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 84

Накратко

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 84

Пренавиване

автор:Валентин Георгиев

visibility 237

/ брой: 84

За наше добро

visibility 248

/ брой: 84

Натровената Европа

автор:Юри Михалков

visibility 255

/ брой: 84

БСП: Да кажем ясно и високо - алтернатива има!

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 84

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ