20 Април 2024събота13:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Датата

/ брой: 216

автор:Дума

visibility 27

ДЕН НА БЪЛГАРСКИЯ ХУДОЖНИК. Отбелязва се от 3 ноември 1993 г. на църковния празник на св. Пимен Зографски, обявен за покровител на българските художници. Празнува се от художници, иконописци и реставратори. Св. Пимен Зографски е български монах от манастира "Св. Георги Зограф" в Атон, зограф и книжовник, живял в края на ХVI в. Рисувал е стенописи и икони.

ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА ГЛАВНАТА ИНСПЕКЦИЯ ПО ТРУДА. На този ден през 1907 г. с указ на княз Фердинанд е обнародван Закон за инспектората по труда. С този държавнически акт се поставя основата на институцията Инспекция по труда в България. Днес наименованието на звеното е Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда".

1801 - РАЖДА СЕ ВИНЧЕНЦО БЕЛИНИ, ИТАЛИАНСКИ КОМПОЗИТОР (УМИРА 1835 Г.). Известен с мелодичните си опери (общо 10 на брой) - "Капулети и Монтеки", "Норма", "Сомнамбула" и др. Проявява се като дете-чудо - според легендата на година и половина изпълнява без грешка ария от композитора Валентино Фиораванти, на две години се занимава с музикална теория, на три се учи да свири на пиано и на пет вече свири повече от прилично. Първата си опера композира на 24 г. Познава славата приживе и става популярен в Европа.

1922 - РАЖДА СЕ ГЕОРГИ СВЕЖИН, ПОЕТ (УМИРА 2001 Г.). Рожденото му име е Георги Иванов Нейков. Работи като зам. главен редактор на в. "Здравен фронт", редактор във в. "Работническо дело", член е на редколегията на сп. "Пламък". Главен редактор на в. "Пулс" (1968-1980), в. "Мисъл" - до 2000 г. Директор на Националния музей за българска литература. Автор на книги, пиеси и стихове, преведени на румънски, полски, английски, руски, украински, турски и арабски език.

1957 - КУЧЕТО ЛАЙКА ПОЛИТА В КОСМОСА. На тази дата СССР изстрелва ракетата носител "Спътник 8К71ПС", която извежда в околоземна орбита изкуствен спътник с първото живо същество на борда, но ракетата носител не се връща на Земята. На 19 август 1960 г. е изстреляна съветската космическа ракета "Спътник 5" с кучетата Стрелка и Белка на борда. Това е първият космически полет на живи същества, завършил благополучно.

1973 - НАСА ИЗСТРЕЛВА РАКЕТА ДО МЕРКУРИЙ. "Маринър 10" става първият космически апарат, който достига планетата. Безпилотният кораб минава три пъти до Меркурий, като най-близко е последното прелитане, на 16 март 1975 г., на разстояние само 327 км. Направени са над 2800 снимки. Те показват повърхност, подобна на лунната - осеяна с многобройни кратери. "Маринър 10" открива, че Меркурий има оскъдна атмосфера, състояща се предимно от хелий, магнитно поле и богато на желязо планетарно ядро.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ