Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Ноември 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Пегас

Скулптура

Емил Попов подреди изложба в "Българи"

Дума

3. Ноември 2017 , брой: 216   233   0
Снимка


Изложба на Емил Попов - скулптура, бе открита вчера в столичната галерия "Българи", ул. "Ал. Дондуков" 73.  
Попов е известен със скулптурите си от камък, метал, глина и дърво. Неговите животни носят свободата на живата среда. Свързаността на автора с природата придава сила и енергия на неговите творби. Експресивните образи носят енергията на земята и волността на движението и  създават усещане за дълбока връзка с творението.
Емил Попов е роден през 1951 г. в Кюстендил. Завършва скулптура при проф. Любен Димитров в ВИИИ "Николай Павлович". Участва в изложби в България, Будапеща, Равена, Париж, Мюнхен, Гърция, Белгия, Швейцария, Италия. Попов е автор на бюстовете на Ал. Карастоянов и Свилен Русев; релефи на Благой Гебрев и Христо Смирненски; скулптурни портрети на Йордан Радичков, Константин Павлов; портрети на Илия Бешков и Златю Бояджиев. Заедно с Ангел Станев е автор на монументално-декоративната композиция "1300 години България" в НДК. Негови произведения са притежание на НХГ, множество регионални галерии, както и в частни колекции в Белгия и Германия.

 

 

Пегас

 • От редактора
  17. Ноември 2017 226
  485
  0

  Има един момент в "Под игото", когато на годишния изпит малката Събка казва това, което другите мислят и споделят помежду си, но не смеят да изрекат на глас. В настъпилата неловка ситуация верните хора на бея злорадстват. И само кака Гинка се провиква: "Па какво сте такива втрещени? Бога ли разпна момичето? Казва си правото!"
  Сетих се за тази сцена покрай бурята от...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"