Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Ноември 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Пегас

Акцент

Месец на будителите в Работилница за въображение

Дума

3. Ноември 2017 , брой: 216   98   0
Снимка

Николай Павлович, "Автопортрет"

Акцент през ноември в Работилница за  въображение е представянето на народните будители - онези личности, които с делото си допринасят за духовното израстване на българина.
Николай Павлович е един от тях, български възрожденски художник, чиито исторически картини изиграват решителна роля за пробуждането на националното съзнание в последните две десетилетия от османското владичество. Литографиите му на тема "Разделена България" и "Съединението" получават голямо разпространение сред широк кръг от населението. Негова е идеята за създаване на Рисувално училище (Художествена академия), както и въвеждането на предмета рисуване.
Добричката галерия е подготвила мултимедийна презентация, в която може да се видят репродукции на маслени платна и графики на художника, да се научи повече за живота и творчеството му, както и да се участва в практическо занимание. Подходящо за ученици от VI до XII клас и продължава един час. Входът е 1 лв.

 

 

 

Пегас

 • От редактора
  17. Ноември 2017 226
  485
  0

  Има един момент в "Под игото", когато на годишния изпит малката Събка казва това, което другите мислят и споделят помежду си, но не смеят да изрекат на глас. В настъпилата неловка ситуация верните хора на бея злорадстват. И само кака Гинка се провиква: "Па какво сте такива втрещени? Бога ли разпна момичето? Казва си правото!"
  Сетих се за тази сцена покрай бурята от...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"