23 Април 2024вторник19:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Безсънието може да е заразно

Хормоните правят женския сън по-лабилен

/ брой: 216

автор:Аида Паникян

visibility 768

Безсънието може да се предава от човек на човек - също както всяка заразна болест, твърдят канадски учени от Университета "Лавал". Според тях вероятността да "прихванем" разстройство на съня е поне 37%, съобщава Ройтерс. Учените базират своите изводи на анализ върху проведени анкети с повече от 3500 души. На всички тях е бил зададен въпросът добре ли спят и имат ли близки (с които живеят в един и същ дом), които страдат от безсъние. Около 40% от анкетираните са потвърдили, че в семейството им има поне един човек, който има проблеми със съня. От тях 76% са посочили само 1 член от семейството, 21% - двама, а 3% - трима. От броя на хората у дома, които страдат от безсъние, зависи рискът то да се прехвърли и върху другите, смятат канадските специалисти. Те планират да анализират точната причина за тази "зараза" - дали тя се дължи на генетичен фактор или просто на предразположението към безсъние и тревожност у отделния човек.

Женският сън

е далеч по-лабилен, твърдят учени от Майо Клиник. Хормоналните колебания правят жените по-удобна мишена за безсъние, отколкото мъжете, твърди авторитетно медицинско издание. В резултат на това жените с 50% по-често са подложени на безсъние, отколкото техните връстници мъже. Безсънието разрушава здравето, спомага за напълняване и като цяло влияе неблагоприятно на външния вид и душевния комфорт на нежния пол. В списание Mayo Clinic Women's Health Source учени медици дават няколко прости съвета:
- Ограничете приемането на кофеин. Освен в кафето, чая и кока-колата, той се съдържа също в шоколада, а и в доста от лекарствата за лечение на настинка, главоболие и синузити.
- Избягвайте никотина - той нарушава и заспиването и съня.
- Нощем, дори да се събудите, опитайте се да не разсъждавате - така мозъкът ще остане в относителен покой.
- Не пийте алкохол преди лягане. Една-две чашки ще облекчат заспиването, но през втората половина на нощта няма да успеете да затворите очи.
- Не преяждайте вечер - това затруднява заспиването и разваля качеството на съня.

Даже една безсънна нощ

забележимо влияе върху работата на онзи участък от мозъка, който играе важна роля в процеса на укрепване на новите знания в паметта, е заключението на група учени от Университета Харвард (Harvard University) под ръководството на проф. Матю Уокър, съобщава порталът Здраве.бг. Извършените опити показали, че хората, прекарали една безсънна нощ са запомнили с 40% по-малко, отколкото тези, които са имали нормален сън.
Учените твърдят, че за запомнянето има значение и начинът, по който се представя информацията, като фразите, носещи положителни емоции, се помнят по-добре от хората, имали нормален сън, докато отрицателният заряд в думите се обработва по-добре от тези, които не са спали.
 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 333

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 310

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 303

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 332

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ