20 Април 2024събота11:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Народна медицина

Лекарство чудо ли е джинджифилът

/ брой: 216

автор:Дума

visibility 54

Джинджифилът, известен като едно от най-добрите средства за сгряване на организма при настинка, има и множество други приложения.  Едно от тях е, че лютивият корен активира метаболизма, поддържа стабилно нивото на кръвната захар и стимулира производството на хормона лептин, който подава сигнал към мозъка, че сме сити. Това намалява пристъпите на остър глад и кара организма да изразходва приетите калории и дори да използва резервите, отложени под формата на тлъстинки.
Известно е, че една от причините за наднорменото тегло е неутолимият апетит, честата причина за който е стресът. Силното собствено ухание на джинджифила противодейства на този повлиян от емоциите подтик за ядене. Прекалено големите изисквания в работата, а понякога и в личния живот объркват целия организъм. Отделя се повече от хормона на стреса кортизол. Обмяната на веществата се забавя и се трупат тлъстини, особено на корема. Растителните вещества в джинджифила връщат хормоналния баланс и спират свръхпроизводството на кортизол. Всеки, решил да се бори с килограмите с ограничаване на яденето, знае, че намаляват енергията и желанието за движение. Етеричните масла на джинджифила  притежават невероятната способност да ободряват и вдъхват енергия.
Ефектът на ускоряване на обмяната на веществата се нарича "термогенеза". При него енергията от храната се превръща в топлина. Телесната температура леко се покачва и мазнините се изгарят. Подобно на чилито и джинджифилът ускорява този процес, подпомага и храносмилането.
Как да разпознаем качествения джинджифил? Много просто - пресните корени са твърди, сочни. Цветът им е светложълт отвътре и имат гладка кожа. Колкото по-свеж е коренът, толкова по-лесно се бели и стърже. Ако го държите на стайна температура, джинджифилът бързо ще изсъхне и сбръчка. В хладилника може да го съхраните две седмици до един месец, особено ако го завиете в кухненска хартия.
Проучване, проведено в Ню Йорк от експерти на Колумбийския университет, доказало, че обмяната на веществата на мъжете, които пиели напитка с джинджифил на закуска, се повишила с 20%. Те оставали по-дълго време сити, след като хапвали мъфини и портокалов сок в сравнение с дните без джинджифил. Използвали възможно най-простата рецепта - 1/4 ч.л. прах от джинджифил се разбърква с 250 мл вода. Може да се добавят 2 с.л. портокалов или лимонов сок.
На обяд може да се пие джинджифилов чай с лед - 50 г корени се обелват, настъргват, заливат се с 1/4 л студена вода и се оставят 20 мин. После се прецежда.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ