20 Април 2024събота01:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Книги

Трилър

Тежкият дар на мъдростта се получава само след тежки изпитания

/ брой: 216

автор:Дума

visibility 21

Отново имаме възможност да погледнем живота през очите на детето - през тази позабравена, но безкрайно откровена перспектива на 13-годишния хлапак. Този път в рамките на едно не чак толкова безгрижно лято, белязано от драматични събития, мистерии и неочаквани обрати.
Издателство "Изток-Запад" представя книга, отличена с множество литературни награди, сред които и престижната "Едгар" на името на Едгар Алан По за най-добър роман за 2014 г. "Тежък дар" от Уилям Кент Крюгер (превод Жана Тотева) е книга, която следва сюжетната линия на трилъра и мистерията, но надхвърля рамките на жанра си с темите, които разглежда - за приятелството и братството, драмата на семейните отношения и връзки, смъртта и вярата, и най-вече - говори за тежкия дар на мъдростта, който се получава само след тежки изпитания.
Това е времето, което Франк и Джейк (13 и 11 години), будните синове на местния пастор, винаги ще помнят, защото променя живота им завинаги. Всичко започва със смъртта на малко момче, убито на релсите от идващия насреща локомотив на "Юниън Пасифик". През това лято смъртта ще е честа посетителка в градчето и винаги в различен облик. Злополука. Естествена смърт. Самоубийство. Убийство. Децата се оказват в центъра на злощастните събития, сполетели малкото градче Ню Бремен - Минесота, в началото на 1961 г. За скръбта няма възраст и понякога се налага да пораснеш по-рано от предопределеното.
Има ли как да избягаме от действителността, за да съхраним невинността на детството? Или поемайки от бремето на онези, които обичаме, съзнателно ли навлизаме в света на възрастните? Можем ли да надмогнем обстоятелствата и да запазим човешката си същност, въпреки нещастието? Или може би - точно заради него. Защото само изминалите трънливия път на страданието, могат да се сдобият с тежкия дар на мъдростта.
Уилям Кент Крюгер е роден през 1950 г. Не е завършил университет. Изгонен е от "Станфорд" през 1970 г. за "радикални възгледи" и участие в студентски протести. В интервю отскоро казва, че се гордее с това повече, отколкото ако го беше завършил. Автор е на 16 криминални романа за пенсионирания чикагски шериф Кърк О'Конър, някои от които също са отличени с награди. Докато е дете, семейството му се мести почти непрестанно и никога не е усещал принадлежност към определено място. В Минесота за първи път се е почувствал у дома. Произхожда от бедно семейство - баща му е бил учител по английски, а майка му - нереализирала се музикантка. Те трудно успявали да изхранват голямото си семейство (Уилям е имал по-малък брат и по-голяма сестра). След като напуска университета, Уилям работи какво ли не... От дете мечтаел да стане писател и през всички години, до написването на първия си роман, не е спирал да пише. От баща си наследява огромната любов към литературата, а на 19 години иска да е като Хемингуей. И досега обича да пише рано сутрин, при изгрева на първите слънчеви лъчи, точно като него.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ