29 Март 2024петък14:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сцена

Четири чуждестранни трупи идват на ACT фестивал

Темата на седмата среща - "Временна реалност", напомня, че всеки миг е откритие

/ брой: 216

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 56

Седмият ACT фестивал за свободен театър - ежегодна витрина на българската независима изпълнителска сцена, ще се състои от 11 до 17 ноември. В рамките на седмица отново ще гледаме театър, танц и пърформанс - изкуства, които се случват само "тук и сега" и въпреки своята краткотрайност, са мост между реалности. Именно от тази природа на срещата между публика и сцена е вдъхновена темата на фестивала - "Временна реалност (VR)". В нея зрителите ще попаднат на осем представителни за свободната сцена у нас спектакъла от последната година, информира Елена Пенева от ELFusion Cross Media Solutions.
В официалната българска селекция влиза една премиера - на черната комедия "Джордж Каплан" с режисура на Димитър Узунов; две са документалните постановки - "Лоши деца" на Театър "Реплика" и вербатим пърформансът "Поколение Ь" на Студио за документален театър "Vox Populi"; ще имаме възможност да гледаме пърформанса "Shamebox" на "Брейн стор проджект", драматично-романтичния танцов моноспектакъл на Галина Борисова "Тук долу всички люляци умират", както и съвременния танцов пърформанс "Ф63.9" на фондация "Арт линк" (Derida Company). В програмата е и пърформансът-лекция "Повече НЕ, или така нареченият Бернхард" на Сдружението за съвременно изкуство в условия на високо напрежение "Нейно Величество Тенджерата под налягане". А любителите на новите интерактивни театрални форми ще могат буквално да се включат и преживеят интерактивния сетивен концерт "Тишинавтика" на "Театър на сетивата София" и "Институт за изследване на тишината".
Фестивалът по традиция ще предложи богата паралелна програма със срещи, работилници, менторски програми и събития, за да развие и катализира диалога за съвременната сцена, който седем години след началото на проявата е все така важен и търсен.
АСТ фестивал за свободен театър 2017 се реализира с финансовата помощ на Столичната община. Проектът се организира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Националния фонд "Култура".
Международната програма на форума добавя представления от Великобритания, Германия, Израел и Франция. Фестивалът ще доведе за първи път на родна сцена театрална постановка, включваща Virtual Reality (виртуална реалност). Вдъхновен от изследванията на Зигмунд Фройд, уникалният спектакъл "Whist" от Великобритания кани на пътешествие в подсъзнанието, където инстинктите водят през свят на сюрреалистични мечти и страхове. Преживяването обединява по невиждан досега начин физически театър и технология за смесване на реалността. Постановката се осъществява с помощта на VR очила в специална среда, която размива границите между съзнателно и несъзнателно, реалност и фантастика, физическо и виртуално. Чрез изкуството, звуковите ефекти и интерактивен 360р филм всеки участник ще се докосне до пърформънс изкуството както никога досега.
Заедно с аудиторията сценичният колектив от Берлин "She She Pop" ще започне дискусия на една подценявана тема - собствеността, връзката на всеки с нея и социалното значение на разпределението на благата. Диалогичната постановка е на обиколка из Европа, където артистите събират впечатления от различните икономически микрокосмоси, превръщайки спектакъла в мултинационална медиация с всяка своя следваща стъпка.
Професионален жонгльор, акробат и танцьор, музикант и изобретател и смела жена воин ще представят архив от 23 мисли за конфликти в интердисциплинарния пърформънс "Worst Case Scenario". Всеки от конфликтите, на които публиката ще стане свидетел, се е случил вдействителност и се пренася тук и сега. Спектакълът е съвместна разработка на четирима независими артисти от Израел, които са заети в различни сфери на пърформанса, цирка и музиката.
Точката на контакт между движение и текст ще изследваме в съвременния танцов спектакъл "Relative Collider" от Франция. Неговата създателка е изучавала неврология и знае как да стимулира нашия мозък и да предизвика възприятията ни. Пърформънсът е опит да разберем физическите закони на нашето присъствие един до друг, като поставим под съмнение какво се обменя, създава и унищожава в акта на наблюдение.


Танцов спектакъл "Relative Collider" от Франция


"Worst Case Scenario" от Израел


"Whist" от Великобритания
Снимки АСТ фестивал

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ