28 Март 2024четвъртък09:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

В Босна откриха Дейтънското споразумение

Босненски сърбин се опитал да продаде оригинала на босненския мирен договор

/ брой: 215

автор:Дума

visibility 692

Откритият оригинален текст на Дейтънското споразумение, който беше в неизвестност над 20 години, е трябвало да бъде продаден за сумата от 100 000 босненски марки, или 50 000 евро.
Документът на английски език беше намерен в дома на 48-годишния Желко Кунтош в град Пале, съобщи Македонската информационна агенция.
Кунтош е някогашен близък сътрудник на Драган Калинич - бившия председател на Народното събрание на Република Сръбска. Калинич, който беше и лидер на Сръбската демократическа партия, днес е съветник на президента Милорад Додик.
Що се отнася до документа, става дума за екземпляр, подписан от тогавашните президенти на Хърватия Франьо Туджман, на Босна и Херцеговина Алия Изетбегович и на Югославия Слободан Милошевич. С него бе поставен край на четиригодишната война в Босна и Херцеговина.
След церемонията по подписването на 21 ноември 1995 г. в присъствието на лидерите на най-влиятелните западни страни на представителите на трите държави беше връчен по един екземпляр от Дейтънското споразумение.
Съгласно договора Босна бе разделена на два автономни региона - Федерация, споделена от босненските хървати и мюсюлманските бошнаци и доминираната от Сърбия - Република сръбска.
"Лицето Ж.К., което е получило през 2017 г. оригиналния документ, написан на английски език, за мирното споразумение от Дейтън, е заподозряно в предлагането му за продажба, за да получи незаконни облаги", се казва в изявление на полицията.
Властите не дават повече подробности. Началникът на Отдела за борба с организираната престъпност Дарко Илич съобщи само, че оригиналът на Дейтънското споразумение на английски език е намерен след обиск на апартамент в Пале.
През 2008 г. става ясно, че босненското копие от известно време е в неизвестност. Тогава от Белград също съобщиха, че не разполагат с техния документ, който бил изчезнал по време на бунтовете срещу Слободан Милошевич. Хърватия е единствената държава, която съхранява своя договор.
В момента все още не е ясно дали откритото копие е това на Сърбия или на Босна и Херцеговина.
Освен трите балкански копия в света има още пет - американско, германско, френско, руско и британско, като всички те са написани на английски език.

Летният сезон тръгва с 10-15% по-високи цени

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 58

Цената на яйцата гони световен рекорд

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 58

Париж готов на война с Русия за Одеса

автор:Дума

visibility 557

/ брой: 58

ВМРО-ДПМНЕ отлага промените в конституцията

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 58

Евросъюзът отстъпва пред фермерите

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 58

Накратко

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 58

Десница по дьо Сад

автор:Александър Симов

visibility 459

/ брой: 58

Обирът на руските активи

автор:Юри Михалков

visibility 510

/ брой: 58

Особена порода

visibility 447

/ брой: 58

Престъпен интерес на ЕС

автор:Юри Михалков

visibility 614

/ брой: 58

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ