23 Април 2024вторник18:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

200 събития в 13 града в Нощта на театрите

Тази година инициативата ще е двойна и с участието на повече от 1500 творци

/ брой: 215

автор:Дума

visibility 57

Програмно съдържание с над 200 представления и пърформанси, форматни събития, изложби, "отворени врати" и театрални пътешествия зад кулисите, NT Live, театрална дискусия и прожекции в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Хасково, Благоевград, Велико Търново, Сливен, Смолян, Симитли и Димитровград ще предложи Нощта на театрите. Тази година инициативата ще е двойна - на 4 и 5 ноември, и ще отбележи своята пета година в България. Над 1500 творци от различни театрални стилове стават част от платформата и ще представят своите продукции в над 80 места (театрални зали, галерии, кина, клубове) в 13 града.
Театрите и залите в градовете-участници ще бъдат домакини на европейската платформа и ще се присъединят към 9-годишната традиция на редица европейски градове. Форматът няма аналог в България. Ованес Торосян подготвя авторски моноспектакъл - "Harlem Shake", който ще има своята премиера в Пловдив на 3 ноември (Народна библиотека "Иван Вазов", 19 ч.) и в София на 5 ноември (Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий", 15 и 17 ч.). Японският формат Pecha Kucha night ще предизвика Владо Карамазов, Ованес Торосян, Дарин Ангелов, Весела Бабинова, Деян Ангелов и Ива Дойчинова да разкажат за "Моите 5" в рамките на 400 секунди (Клуб "Ялта", днес от 19.30 ч., вход свободен).
Посланици на петата Нощ на театрите станаха Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Иван Бърнев, Деян Донков, Дарин Ангелов, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Силвия Петкова, Теодора Духовникова, Ана Пападопулу, Луиза Григорова, Весела Бабинова, Елена Телбис и Максим Ешкенази. Всички те са двойни в специалната фотосесия "Нощни персонажи", която засне фотографката Диляна Флорентин. Снимките с двойните актьори са в Народния театър (фоайето на камерната сцена), Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий" (етаж 2), Драматичния театър в Пловдив и в Мол Пловдив.
В съботния афиш на Куклен театър "Весел" на 4 ноември от 11 ч. в читалище "Искра" като част от културното събитие ще представят "Хpaбpият oлoвeн вoйник". Рeжиcьop e Toдop Вълoв, cцeнoгpaфията и кyклитe ca дело нa Стeфкa Кювлиeвa, a мyзикaтa - нa Елeнa Мeтoдиeвa. В poлите ce пpeвъплъщaвaт aктьopитe Вeceлин Вacилeв и Елкa Бaлaнoвa. "Хpaбpият oлoвeн вoйник" e пpeдcтaвян нa фecтивaли в Рycия, Авcтpия, Чeхия, Иcпaния, Слoвeния, Рyмъния, Съpбия, Китaй, Мароко, Тайланд, Армения. На 4 ноември от 17 ч. в читалище "Искра" ще се играе "Не се предавай!" - едно от любимите заглавия в репертоара на "Весел". Драматизацията и постановката са на Маргарита Маринова, а режисурата и музикалното оформление на Веселин Василев. Авторка на куклите и маските е Стефка Кювлиева, а на звуковото пространство - Петър Атанасчев. Спектакълът е представян нa cвeтoвни фopyми в Итaлия, Рyмъния, Малайзия, Казахстан и Полша.
"Спомням си" - театър на обекта и материала, по текстове на Михаил Булгаков, Даниил Хармс, Антон Чехов, Висарион Белински, Валери Петров, Димитър Подвързачов, Туве Янсон, Ингмар Бергман, Ървин Уелш, представя в рамките на събитието Театър "Ателие 313" на 5 ноември от 21 ч. в салона в кв. "Красна поляна", ул. "В. Д. Стоянов", до бл. 7, в София. Входът е свободен. Спектакълът е създаден с финансовата подкрепа на Столичната община по Програма Европа съвместно с Фонда за иновации в културата. Сценарий и режисура - Петър Пашов-младши, участва Даниел Русев.






 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 317

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 294

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 285

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 314

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ