19 Април 2024петък04:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Българите са на 21-во място по четене в ЕС

По актуални данни на НСИ у нас през 2016 г. е имало над 4000 библиотеки, като само 47 от тях са били с книжен фонд над 200 хиляди

/ брой: 215

автор:Дума

visibility 956

Страната ни е на 21-ва позиция сред 28-те членки на ЕС, показват данни от анализ на Евростат, посветен на културните навици на европейците и по-специално четенето на книги. Около 20% от пълнолетните мъже у нас (или почти всеки пети българин) и 30 на сто от жените (всяка трета), са прочели поне пет или повече книги през миналата година.
Според изследване, публикувано на сайта на Асоциация "Българска книга", профилът на "четящия българин" е следният: образован и живеещ в столицата или по-голям град, предимно в активна трудова възраст, с по-високи доходи, социален статус и образование и с по-престижни професионални занимания.
Аудиторията на нечетящите българи се формира най-вече от непривилегированите и уязвими групи на населението: по-възрастни и по-необразовани хора, с ниски доходи, работещи неквалифициран труд, живеещи в по-малки села и градове.
Проучването сочи още, че четенето на книги се явява трето по степен занимание на българите в свободното време, като на първа позиция е гледането на телевизия (95 на сто), а на втора е сърфирането в интернет (над 50%).
По актуални данни на НСИ у нас през 2016 г. е имало над 4000 библиотеки, като само 47 от тях са били с книжен фонд над 200 хиляди. Регистрираните редовни читатели в библиотеките са били около четвърт милион, като средно на един читател са се падали по 30 прочетени книги.
Изследването на Евростат констатира, че най-много се чете в Швеция - средно 78% от жените и 54 на сто от мъжете. Средните показатели в ЕС са 30% четящи мъже и 42 на сто четящи жени.
Други страни, в които са регистрирани най-много любители на книгата са: Холандия - 66% жени и 38 на сто мъже, Дания и Великобритания - по 62% жени и 38 на сто мъже.
Най-малко в ЕС четат в Португалия - едва 15% от жените и 12 на сто от мъжете. Други малко четящи нации, които страната ни изпреварва, са: Унгария, Естония, Испания, Кипър, Гърция и Италия.
Според класация от тази година, съставена от международния институт за маркетингови проучвания GFK сред 22 000 души, Китай е най-четящата нация с 36% активно четящо население. Следват: САЩ и Великобритания - по 30%, Русия - 29 на сто, и др. Резултатите от изследването сочат, че жените посягат по-често към книгите от мъжете - 32% срещу 27 на сто при силния пол.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ