Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Ноември 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Оръжие

Индонезия получи нова фрегата "Сигма"

Корабите на холандската фирма "Дамен" станаха повод за скандал в Румъния

Георги Георгиев

2. Ноември 2017 , брой: 215   117   0Индонезийският военноморски флот получи тези дни нова фрегата от проекта "Сигма" 10514 на холандската корабостроителна компания "Дамен", съобщи руският сайт warpost.com, като се позова на информация на специализирания ресурс navaltoday. com. Фрегатата е наречена "И Густи Нгурах Рай", на името на национален герой на Индонезия, загинал в сражение с холандските колонизатори.
Фрегатата е втората от този тип, която попълва редовете на индонезийския флот, и е с модулна конструкция. Тя се състои от шест едрогабаритни части, четири от които са произведени в Индонезия, а другите две са доставени от Холандия. Окончателното сглобяване се извършва в корабостроителницата на компанията PT PAL в град Сурабая.
Фрегатите от проект "Сигма" 10514 са предназначени за поразяване на надводни и въздушни цели, и са оборудвани с противокорабни ракети "Ексозет" и зенитни ракети MBDA MICA, и двете системи френско производство. Освен това те имат италианска оръдейна установка на фирмата "Ото Мелара" с калибър 76,2-мм, две 20-мм автоматични оръдия и два торпедни апарата. Двете фрегати в индонезийския флот ще се използват за патрулиране и операции по търсене и спасяване в открито море и дълбоководни реки. За целта са оборудвани с 3D радиолокатори с радиус на откриване на целите 250 км, комплекси за радиоелектронна борба, хангар за петтонен хеликоптер.
Военните кораби на фирмата "Дамен" трябваше да се появят и в Черно море. През декември 2016 г. министерството на отбраната на Румъния обяви, че иска да закупи четири многоцелеви корвети, които да се сглобяват в корабостроителницата в Галац, която вече принадлежи на "Дамен". За целта трябваше да бъдат похарчени над 1 млрд. евро, а първият кораб да бъде готов в първата половина на 2019 г. Следващото румънско правителство обаче анулира тази поръчка поради съмнения за корупция.
Освен от Индонезия, модулни фрегати или корвети на "Дамен" от проекта "Сигма" са доставени или поръчани още от Мароко и Мексико. 

Фрегатата "И Густи Нгурах Рай"
Снимка navaltoday.com

 

 

Оръжие

  • Руският бомбардировач ще получи ново електронно оборудване, двигатели и крилати ракети
    23. Ноември 2017 230
    20
    0

    Руският свръхзвуков бомбардировач със среден обсег Ту-22М3 ще бъде кардинално модернизиран, съобщи в края на миналата седмица ТАСС. Агенцията съобщава, че модернизирането на намиращите се в строя бомбардировачи ще започне от следващата година, а новата модификация ще се нарича Ту-22М3М. В момента, по различни данни, ВВС и ВМФ на Русия имат общо около...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"