29 Март 2024петък17:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Класика в жанра

/ брой: 214

автор:Велиана Христова

visibility 1321

Спряха един филм, който казва истината за Донбас. Истина, която няма да научите от медиите у нас, изгонена, скрита, изопачена. Спряха филма, преди да се появи на екран, свалиха го от обявената програма (стр. 2). Чиста политическа цензура, класика в жанра, както се казва. Все тая кой сега какво отрича, кой зад какво се крие, кой се застрахова и кой от какво се уплаши. Резнаха ли филма, резнаха го. Държаха ли авторката да виси в Министерството на културата като окаян кибик, държаха я. Видели ли сте и чули ли сте от българска медия как по хората в Донбас и по домовете им стрелят киевски снайпери, не сте чули. Филмът това показва ли го, показва го. Какво повече да доказваме?
"Най-добрата журналистика се прави в най-жестоката цензура". Тази максима, изречена от корифей на журналистиката у нас - проф. Филип Панайотов, е направо класическа. Събратята ни по перо в разни времена са прибягвали до всякакви хватки, за да пробият и заклеймят запушването на устата. С бели петна и надпис цензура са излизали вестници през годините, когато Борис ІІІ със закони е защитавал държавата и нацията от оръжието на перото.
По времето на бай Тошо журналистите се бяха научили да пишат с езоповски език, да казват забранени истини за общественото състояние през репортажи за животните в зоопарка да речем. Сега Езоп не ни е нужен, днес в присъдружните на властта медии, под чужд или собствен диктат или ти спират материала, или ти го пренаписват до неузнаваемост, или те гонят директно. Излишен въпрос е има ли политическа цензура. Контролът върху обществото чрез медиите, контролът върху медиите чрез властта, цензурата над гражданското мнение, неугодно на Управата и нейните  Началници, са повсеместни. Ако кажеш факти, те обвиняват в омраза. Ако имаш верую и съвест, те обявяват за изкопаемо. Но винаги са безпомощни опитите да сложат цип на устата ти, понеже истината не е хастар да я скрият под шевовете - винаги ще изскочи. Като я задушат на едно място, тя ще пробие я през мрежата, я през "Раша тудей", я дори през СиЕнЕн.
Как не се научиха днешните родни комунисти от ГЕРБ, че колкото повече пъхаш боклука си под килима, толкоз повече любопитният поглед на обществото надниква там. Ако досега много хора не бяха чули за филма за Донбас, сега всички знаят какво показва той. Знаят истината, преди още да са я видели. То е като бялата вестникарска страница в цензурирания от властта вестник - на нея нищо не пише, но всички са разбрали какво им казва.  


 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ