19 Март 2024вторник08:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пътните управления не са напълно готови с материалите за зимата

Николай Нанков щял да следи прогнозата, за да се осигури до 24 часа необходимата техника, с част от която се правели текущи ремонти

/ брой: 214

автор:Дума

visibility 418

Пътните управления в страната не са напълно готови с необходимите материали за зимата. Това стана ясно вчера от думите на министъра на регионалното развитие Николай Нанков. Министърът първо заяви абсолютна готовност за посрещане на зимния сезон по пътищата, но после съобщи, че всъщност във всички областни пътни управления са с налични 60% материали. Техниката за зимно поддържане обаче била налична на 100%, увери той. Организацията за зимно поддържане на пътищата се въвежда от днес. "Следим прогнозата за времето, за да имаме готовност в рамките на 24 часа да осигурим необходимата организация, където има дефицит на техника. Тя е налична по места", каза министърът и призова всички шофьори да сменят гумите си от летни на зимни. Малко под 3000 машини били налични за извършване на зимно почистване на републиканските пътища. От тях някои обаче участвали в ремонтни дейности по републиканските пътища, но по договор трябвало да са налични за почистване в рамките на 24 часа. Михаил Рашков, директор Дирекция "Поддържане пътната инфраструктура", обясни, че има санкционирани фирми през миналия зимен сезон. Стойността на санкциите варира от 10 000 до 40 000 лв. месечно.
Тази зима е последната за пътноподдържащите фирми, защото четиригодишните им договори изтичат през следващата година. До края на годината ще бъде пусната обществената поръчка за избор на нови изпълнители. Те ще бъдат определени по нова методика, каза регионалният министър.
Финансовият ресурс, който е заделен за зимно почистване, е в рамките до 80 млн. лв. Ако има спестяване на ресурс, той ще се използва за ремонт на пътни участъци догодина.
Кипариси пък щели да спират снеговете по магистрала "Тракия" в района на Карнобат, където заради навяванията почти всяка зима магистралата се затваря и е трудно проходима при сериозен снеговалеж. Миналата зима точно преди Нова година там се образуваха и тежки блокади, като стотици автомобили бедстваха часове наред. В момента се засаждат 9 километра с кипариси и ако експериментът се окаже сполучлив, ще го приложим и за останалите пътища, каза Нанков.

 

Премахнете плоския данък

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 51

Финансовият министър се сравни с Иван Асен II

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 51

Лихварството не е престъпление

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 51

Нов лиценз за площадката на АЕЦ "Козлодуй" 2

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 51

Моряците от "Руен" се прибират до 15 дни

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 51

Вучич алармира за сърбите в Косово

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 51

Лейбъристи избраха чернокож за лидер

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 51

Накратко

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 51

Едно към едно

автор:Евгени Гаврилов

visibility 357

/ брой: 51

Програмирано лицемерие

visibility 354

/ брой: 51

Новият Наполеон

visibility 343

/ брой: 51

Мисията на патриарх Неофит трябва да продължи!

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 51

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ