19 Март 2024вторник10:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мобилни оператори заблуждавали потребителите си

/ брой: 214

автор:Дума

visibility 818

Върховният административен съд (ВАС) е потвърдил заповеди за забрана на нелоялни практики на два телекома - БТК и "Мобилтел", издадени от Комисията за защита на потребителите (КЗП).
    БТК не е информирала клиентите си за пълните характеристики на мобилни апарати, които им продавала. Устройствата били представяни като водо- и удароустойчиви. Те обаче оставали невредими само ако се потопят във вода до един метър и за не повече от 30 минути, както и ако паднат от височина не по-голяма от 1,2 метра. "Тези съществени характеристики на са били посочени върху етикета на телефона, в същото време обаче могат да бъдат от значение при решението на потребителя за покупка. Освен това по такъв начин се създават предпоставки впоследствие търговецът да откаже рекламация в случай на проблем с мобилното устройство, възникнал при обстоятелства, които гаранцията не покрива без потребителят предварително да е бил наясно с условията", съобщиха от комосията.
    Друга, потвърдена от ВАС, заповед на КЗП е за забрана на нелоялна практика на "Мобилтел" ЕАД. Телекомът не е съобщавал предварително на клиентите си за съществуването на такса при извършването на пожелана от абоната смяна на тарифния план за мобилни услуги. Потребителите трябвало да плащат 19,90 лв. такса, ако сменят плана си. Заблудата следва от това, че в договора се предвижда възможността абонатът да преминава към друг тарифен план само с по-висока или равна месечна абонаментна такса и никъде не се посочва, че потребителят дължи пари за тази промяна. Таксата за въпросната услуга е обявена единствено на интернет страницата на оператора. Също така всички съществени клаузи на договора следва да бъдат изрично и изчерпателно уредени преди сключването му, гласи още становището на експертите, потвърдено от магистратите.
    От КЗП съветват потребителите да проверяват детайлно характеристиките на устройствата, които купуват, и да проверяват за скрити такси. При сключен договор в условията на нелоялна практика потребителите може да искат прекратяването му и да търсят правата си в съда.
 

Премахнете плоския данък

автор:Дума

visibility 501

/ брой: 51

Финансовият министър се сравни с Иван Асен II

автор:Дума

visibility 494

/ брой: 51

Лихварството не е престъпление

автор:Дума

visibility 446

/ брой: 51

Нов лиценз за площадката на АЕЦ "Козлодуй" 2

автор:Дума

visibility 493

/ брой: 51

Моряците от "Руен" се прибират до 15 дни

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 51

Вучич алармира за сърбите в Косово

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 51

Лейбъристи избраха чернокож за лидер

автор:Дума

visibility 455

/ брой: 51

Накратко

автор:Дума

visibility 376

/ брой: 51

Едно към едно

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 51

Програмирано лицемерие

visibility 503

/ брой: 51

Новият Наполеон

visibility 475

/ брой: 51

Мисията на патриарх Неофит трябва да продължи!

автор:Дума

visibility 432

/ брой: 51

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ