18 Април 2024четвъртък23:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Роден край

Откраднахме огъня от боговете...

Красив храм в полето е Градешкият манастир "Св. Йоан Предтеча", на 24 юни - Еньовден, звън на камбаната огласява традиционния празник на светата обител

/ брой: 214

visibility 1028

Илия Борисов

Когато преди години посетих за първи път този известен със безсмъртната си слава манастир, като един от най-старите в България, останах възхитен от привлекателната му архитектурна красота. Целият черковен комплекс прилича на загадъчен замък, ограден с масивна каменна ограда и няколко оригинални дървени порти, напомнящи за

духа на възрожденското минало

Колко е хубаво тук, сред това омайно и дивно земно кътче, сред разстилащата се в просторите необгледна Дунавска равнина. На около километър и половина е от живописното село Градешница и на близо два и половина километра от бреговете на легендарната река Огоста, която бавно и тихо подплисква бистрите си води от Язова планина в Чипровския балкан край устието на Дунава в землището на град Мизия. Преживял съм не един впечатляващ с богатото си духовно съдържание празник и наслушал съм се на не една загадъчна и тайнствена легенда.
В едни вече далечни години археологът на Историческия музей във Враца Богдан Николов работи в продължение на дълго време и през 1969 г. при разкопките в Градището откри глинена плочка с писмени знаци, образец на началната фаза от развитието на писмеността в стара Европа. Американецът с български произход д-р Стефан Гайд разчете любопитните писания върху пиктограмата така: "О, триединни Боже, който обитаваш Тракия; Свидетелствам истинно и (обричам се да ти) принасям дарове, велики Божи сине;

И само теб (ще) величая

О, велики Боже мой; Ти, който си в храма ми (моля), избави ме!"
Историкът Богдан Николов (вечна му памет) проучи и хвърли светлина за ранния хелколит и така се заговори за "Култура Градешница". Популярният археолог остави богата книжнина за прошумялото древно време. Учените заговориха често за придобитата слава на село Градешница. След това в манастира съм слушал да казват: "Откраднахме огъня от боговете, но можем ли да го ограничим до мирни цели, преди той да ни погълне!" Като се връщам в спомените за преживяното, ще припомня, че при официалното освещаване на новосъздаденото дружество АЕЦ "Козлодуй" ЕАД народният певец Константин Гугов изпя тук за първи път песента за Атомната. Авторът Живко Колев е написал: "Тук велика сила се ражда, тук в малкия атомен свят."
Колкото и да търсим повече факти за миналото на Градешкия манастир, няма да можем да ги открием. Оскъдни са сведенията за по-далечната му
 
история от изтъркулналите се столетия


В живописната котловина край манастира има развалини от средновековна крепост и селище. От уста на уста и до днес се разказва, че в местността Крънина е имало стар манастир, разрушен от турските нашественици при падането на страната ни под османско робство в края на ХІV век. Любопитно е да споменем, че в запазени документи и военни дневници от края на ХVІІІ век се споменава за страховитите кървави боеве на влашкия войвода Михаил Витязул, който в сраженията с турците бил подпомогнат от трансилванския княз Зигмунд Батори и молдовския княз Аарон, превзел с щурм много градове и разрушил около 2000 селища, опожарявайки и манастира.
Днес Градешкия манастир прилича на истински оазис в Дунавската равнина. Разположен е край малко речно поточе. Манастирската църква е построена през 1861 г. Сградите са издигнати през 1865 г. и носят белезите на тогавашния възрожденски стил. Изградени са впечатляващите двуетажни жилищни сгради с хубави чардаци. Сред интересните неща в този примамващ ни с 
 
уединението и романтиката

си черковно-религиозен комплекс, е малката еднокорабна, едноабсидна и безкуполна каменна църквичка. След 2000 г. е напълно реставрирана и обновена и заживява нов живот. Художници-иконописци от Националната художествена галерия в София, под ръководството на проф. Тома Върбанов канонично изографисаха грейналият в светлина божествен храм. Стенописите и интериорът създадоха привлекателен и любопитен вид за извършване на църковните служби.
Манастирският комплекс "Св. Пророк Предчета и Кръстител Господен Йоан" радва окото с особения си чар на архитектурата и модерното съвременно обновление. Тук може да се насладите на великолепната дърворезба на талантливия художник Владимир Златков, който представя иконописното богатство на различни школи от по-далечно време. Изяществото и красотата се виждат навсякъде в това свято и сияйно място.
Освен преживените човешки драми Градешкият манастир в пределите на Криводолската община има предназначението и на

възстановителен лечебно-профилактичен център

ползван в продължение на много години от АЕЦ "Козлодуй", за отдих и почивка на ядрените енергетици. Значителни средства и помощ оказа атомната централа за основното ремонтиране и отличното поддържане на материалната база. От няколко години местният бизнесмен Петко Хаджийски (отишъл си от живота) с особено родолюбиво чувство се зае със създаването и поддържането на базата в църковно-религиозния комплекс, като вложи и немалко средства за придобиващия все по-добра слава Градешки манастир.
Като журналист, свързан от много години с развитието на църковния живот във Врачанската епархия, ще отбележа, че за оживяването и запазването на тази народна светиня, в случая на манастира "Св. Йоан Предтеча", изключително големи са заслугите на Негово Високопреосвещенство врачанския владика Калиник - личност в новата история на Българската православна църква. Уви! И той напусна земния живот. Свидетелствам как той установи близки контакти и ползотворно сътрудничество с бившите ръководители на Козлодуйската атомна електроцентрала Козма Кузманов и Йордан Йорданов за дарителство и ктиторство и за полезно човешко съчетание на църквата с гражданското общество.
Само на близо 40 км от Враца и на 30 северозападно от град Монтана, в близост с град Криводол, е този красив природен оазис, един от най-старите между българските манастири, в полята на Дунавската равнина. Хубаво е, че тук се поддържат

33 места за нощувки и продължителна почивка

че има 50 места на открито и 40 на закрито за срещи и храна на посетителите - вярващи богомолци и излетници-туристи. Придобивка е и охраняем паркинг с 30 места за автомобили.
Всичко в манастирския комплекс впечатлява с благодатта и блаженството си. Човек тук научава, че от 1821 до 1868 г. е имало килийно училище и в него са се учели хора не само от оживеното село Градешница, но и от околните села в землищата край Огоста. Има пазен и досега кръст върху гроба на монахинята Гликерия, което подсказва, че тази Света обител е просъществувала и като девическа общежителна общност.
Колко е окуражително и добре, че такива свещени места, богати с пищната си красота и с неувяхващата легендарна история, грижливо се пазят. На храмовия празник 24 юни - Еньовден, най-живо и непосредствено се разкрива цялата прелест на Градешкия манастир, когато звънът на камбана напомня за отминалите времена и носи вярата, че занапред ни чакат добри дни...
 

Кокетната каменна църквичка в манастира
бе напълно обновена и в нея се извършват богослужения


Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ