24 Април 2024сряда06:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Горанов предлага таванът за плащанията в брой да падне на 5000 лв.

/ брой: 213

автор:Дума

visibility 94

Министерството на финансите за втори път тази година предлага да бъдат намалени плащанията в брой, таванът за които в момента 10 хил. лв. Предложението сега е за 5 хил. лв., като тази промяна е одобрена вчера от Министерския съвет. Това става с промени в Закона за данък върху добавената стойност, който пък изменя Закона за ограничаване на плащанията.
През лятото финансовият министър Владислав Горанов предложи още от август тази година плащането в брой на суми над 5000 лв. да бъде забранено, от 1 януари 2018 г. лимитът да падне на 3000 лв., а на 1 януари 2019 г. той да стане едва 1000 лв. Това обаче не беше одобрено от Народното събрание, а от ГЕРБ заявиха, че ще предложат ограничението на кешовите разплащания да бъде 5000 лв. от началото на следващата година.
В мотивите към новото предложение правителството е записало, че цели намаляване на сивата икономика. Такава била и практиката в другите държави членки на ЕС, където прагът за плащанията в брой е в диапазон от 2000 до 3000 евро. Предлага се ограничението да се прилага и в случаите на плащания в чуждестранна валута, когато левовата им равностойност е равна на или надвишава 5000 лв. по курса на БНБ в деня на плащането.
Одобрени са и промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. С тях от 2018 г. годишната данъчна декларация на самоосигуряващите се лица и декларацията по чл. 55, ал. 1, която се изготвя и подава от предприятията и самоосигуряващите се лица, трябва да се подава само по електронен път. Отпада и 5-процентната отстъпка върху данъка за довнасяне при електронно подаване на годишната данъчна декларация.

 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ