26 Април 2024петък08:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Гърците искат по-ниски данъци

Правителството ще разпродава имотите на длъжниците

/ брой: 213

автор:Дума

visibility 56

Гърците бият тревога за прекомерно високите данъци, наложени им в замяна на отпусканите на страната заеми, и не желаят пари от бюджетния излишък да бъдат раздавани под формата на социални помощи, за да могат да бъдат привличани избиратели, съобщава в. "Прото тема".
Проучване, направено специално за изданието, показва, че повечето от гърците - 65 на сто, искат намаляване на данъците, а 67 на сто се противопоставят на намерението на правителството да раздаде социални помощи от бюджетния излишък за тази година, който се изчислява на 800 млн. евро. 80 на сто пък казват "да" на ученическите манифестации, тема, по която публичният дебат дали да има или да няма такива прояви показа разединение в обществото. Против такива манифестации се обявиха членове на правителството и кметове, предаде БТА.
Вестникът припомня, че въпросната анкета с негативни настроения се появява, след като преди дни премиерът Алексис Ципрас обяви, че страната му излиза от дългогодишната криза.
Един на двама запитани - 50,7 на сто - е убеден, че икономическите показатели на Гърция ще са отрицателни. 32,1 на сто преценяват, че ситуацията в Гърция няма да се промени и че само 16,6 на сто вярват, че нещата ще тръгнат към по-добро. 30,5 на сто от тези, които изказват такава убеденост, са гласували за партията СИРИЗА.
55 на сто от гърците обаче се застъпват за модернизация на изтребителите Ф-16.
Друго проучване сочи, че ако сега има избори в Гърция, консерваторите от Нова демокрация ще ги спечелят с разлика от 11,9 на сто пред левицата СИРИЗА, за която се смята, че ще получи 16 на сто от гласовете. Въпреки това обаче открит продължава да е въпросът за това дали Нова демокрация ще е в състояние при тези или подобни резултати да състави самостоятелно правителство или отново ще се търси някаква коалиция.
Междувременно от гръцкото правителство обявиха, че апартаменти, парцели земя, магазини и офис сгради, принадлежащи на хора или предприятия в Гърция, които имат дългове към данъчните власти, скоро ще бъдат продадени на търг на цени, по-ниски от тези, използвани за данъчни цели (т.нар. "обективни стойности").
Според гръцкото законодателство продажбите при възбрана трябва да бъдат извършвани на пазарни цени, а не на база данъчната оценка, както в случая с дълговете към банките.
Интересното е, че заради кризата в Гърция данъчните оценки на имотите са много по-високи от пазарните им цени. Последните са потърпевши от тежката рецесия, в която се намира имотният пазар.
Търговете за недвижими имоти на пазарни цени трябва да стартират до края на ноември. До дни финансовият министър Евклидис Цакатолос и ръководителят на данъчната служба Йоргос Пицилис ще издадат съвместно решение, регламентиращо как ще се определя цената на имотите, които ще бъдат отдадени на търг за дългове към държавата, под обективните стойности, съобщава гръцкият вестник Катимерини.
Първи на търг ще бъдат пуснати имотите на 2000 длъжници, които дължат на данъчните власти повече от 50 000 евро. Данъчните власти възнамеряват да изчистят запаса от конфискувани имоти, които ще бъдат продадени на нова онлайн платформа от декември.
По последни данни 4 милиона души в южната ни съседка имат дългове към държавата, а на 900 000 от тях вече са конфискувани активи. Данъчните са готови да разширят тези принудителни мерки до още 1.6 милиона длъжници.
Отбелязва се, че повечето данъци, свързани с имуществото, се изчисляват въз основа на обективните стойности, които са с около 40% над пазарните. Сред тях са данъкът върху имуществото (ENFIA), данъкът за допълнителна собственост (за големи имоти), данъкът за прехвърляне, данъкът върху наследството и др.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ