28 Март 2024четвъртък14:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Акцент

"Пчелина" - престъпна нехайност

/ брой: 213

автор:Юлия Кулинска

visibility 583

Поговорката "Кучето си лае, керванът си върви" важи с пълна сила за случващото се с пернишкия язовир "Пчелина". Преди повече от година в. ДУМА алармира, че частна ВЕЦ заплашва с екокатастрофа няколко села в Ковачевска община. Централата е изградена на брега на водоема, който се намира в землището на с. Лобош. Тогава хората от региона изразиха силно притеснение, че водата, която тя черпи, може да доведе до снижаване обема на язовира до критично ниво. Ама кой да ги чуе... И престъпната нехайност даде своя плод! Брегът на водоема се покри с мъртва риба, а пейзажът около него заприлича на лунен.
Оказа се, че и тук пръст имат политици, на които не им пука за хората и природата. Собственик на малката ВЕЦ е фирма "Пауър Туенти Туенти" ООД, в която съдружници са Айнур Гошелков и Хайри Кулов. Гошелков е съпруг на Фатме Илияз, зам.-министър на околната среда и водите в кабинета на Симеон Сакскобургготски, а Хайри е неин брат. Зад издаването на разрешителното за изграждането на ВЕЦ-а обаче "наднича" депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов, известен с прякора Лъчо Мозъка. Обществена тайна е, че с неговите протекции е построена централата. Двамата с Илияз се познават от 2005 г., когато са заместващи представители в постоянната делегация на България в ПАСЕ. Да си припомним, че Иванов влиза в политиката през 2005 г. като кадър на НДСВ, след като беше личен лекар на Бойко Борисов.
Хората от околните села още тогава възроптаха, че електроцентралата ще развали райския вид на язовира им. "Пчелина" е едно от най-колоритните места в България с мистиката на с. Пчелинци, "удавено" на дъното на водоема през 70-те години на миналия век. От него е оцелял единствено параклис "Св. Йоан Летни", който и досега се извисява на скалите. Язовирът е романтика и приключение за местните хора и за гостите.
За екологичния геноцид алармира първа олимпийската шампионка по гребане Румяна Нейкова, която тренира на водоема. "Гледката на язовира е плачевна, водата с всеки изминал ден си заминава. Природата умира. Каквото и да пишем, един прекрасен язовир с история ще изчезне и никой няма да е виновен. Жалко, всичко е една голяма лъжа и измама. Никой не мисли за бъдещето. Важното е, че някой е видял кратка перспектива за своя лична полза, без да оцени загубите на хиляди хора, типично по български", написа тя във фейсбук. "Държавата е много далеч от нас, а ние останахме сираци. Надявам се някой да обърне внимание и да си поправи грешката", призова през лятото на м.г. Нейкова. След емоционалния й вопъл, след протестно писмо от община Ковачевци, след предупреждението за протест на жителите на селата в региона и след алармирането от медиите екоминистерството във второто правителство на ГЕРБ уж разпореди незабавно спиране на водовземането от язовира за производството на електроенергия от ВЕЦ-а.
Да, ама не. Оказва се, че след повече от година ВЕЦ-ът работи на пълни обороти. И продължава да замърсява района и реките. Още по-страшното е, че са открити токсични вещества. Водата в р. Струма прилича на тази от приказката за златното момиче. Тя тече ту червена, ту зелена, ту синя. И е с "аромат" на сяра... Добре, че поне язовирът не е вододаен, защото тогава наистина жителите на Ковачевци и околните села могат да "засветят като крушки" от отровата, която се пропива в почвата. ВЕЦ-ът продължава да точи от живителните сили на Струма и я обрича на бавна смърт. Защото какво е река без вода!?
Екоминистърът Нено Димов призна с половин уста в края на миналата седмица, че "Пчелина" е в лошо екологично състояние. Но това не му попречи да се оправдае, че на собствениците на ВЕЦ-а са съставени 4 акта и 2 наказателни постановления. И какво от това? Съоръжението продължава да работи на пълни обороти. Като се има предвид политическата гърбина, която стои зад собствениците на ВЕЦ-а, екокатастрофата май само е отложена, но не и предотвратена. И вече едва ли някой си спомня, че екоактивисти алармираха през 2015 г. Брюксел за липса на контрол върху малките ВЕЦ-ове. Според тях държавата системно погазва правилата за функционирането им. А това води до унищожаването на реките и екосистемите им и е пагубно не само за природата, но и за хората, чиято дейност зависи от реката. Еколозите алармираха, че не срещат разбиране от националните институции за решаване на проблемите и затова са повдигнали въпроса пред европейските институции. Но призивите им се оказаха глас в пустиня...
Защото, докато над собствениците на малки електроцентрали продължава да е разпънат политическият чадър на ГЕРБ, не разчитайте, че природата ни ще бъде защитена. Екокатастрофите чукат на вратата, но това не стряска никого. За да не остане природа в България...
Гарантирано от престъпната нехайност на ГЕРБ!

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ