17 Април 2024сряда00:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Знание

Финансовият ни бос е много бос

Според министъра Горанов по-важно е средното образование, а висшето уврежда децата

/ брой: 213

автор:Велиана Христова

visibility 247

Кратко есе на четвъртокласник на тема "Мозъкът"

"С мозъка човек мисли, че мисли. Освен това, той се ползва за главоболие. Намира се в главата директно зад носа. Когато човек киха, той капе. Мозъкът е много чувствителен орган. Поради тази причина повечето хора го използват изключително рядко."
                        Фейсбук

 

Не минава ден, без някой от това правителство да изръси поредните "бисери", чийто произход навява мисълта за синдром на ментална недостатъчност. След като прати учените първо да се продават на Женския пазар, после да напуснат науката и да станат учители, сега министърът Владислав Горанов нападна университетите. Магистърът по счетоводство, прекарал целия си трудов живот връз министерски столове, си въобрази, че е вездесъщ и може да раздава акъл и на дядо Господ, ако му падне в лапите, сиреч - в бюджетната графа. Тези дни с поредното си откровение той откри огън по висшето образование, "което уврежда българските деца". Не знам да има страна, в която министър би останал на поста си, ако изрече, че "средното образование ни е по-важно от висшето, където децата влизат да учат безсмислени атрактивни като наименование специалности, но съвсем ненужни на пазара на труда". "Академичната общност самодоволно проспа процесите в икономиката. И сега ще трябва да плати цената, връщайки се към структурата на висше образование и към качеството, което е съществувало в 90-те години", поясни Горанов.
Много е бос финансовият ни бос. С такова примитивно мислене да ръководиш държава е опасно за нейното здраве. Няма как един етап на образованието да е "по-важен" от друг, понеже то е система от елементи - от детската градина до университета и нататък към науката. Ако занемариш единия елемент, той проваля останалите. А те какво правят? Яхват някакво конче и започват да правят кампании. Кончето сега е професионалното образование, всичко друго да мре. Чудно ми е, че работещите във вузовете не реагират, може би следват завета на поета: "Не спори с глупака". Само че възникват едни въпроси, които никак не са поетични.
Хайде да видим кой разрои безсмислени специалности, направления, факултети, филиали, вузове? Кой превърна де що има колеж във висше училище, а висшите училища - в университети? Кой ходи да реже ленти и да открива примерно злополучния Пернишки университет? Кой си затваря очите, че университетски звена съществуват на сума ти места без нужните по закон преподаватели на щат? Кой мижи пред факта, че вузове обучават за регулирани професии като право и архитектура, без това да е разрешено от парламента, както е по закон? Кой се оправдава с автономията при всяко бездействие на държавата по отношение на законовите й задължения? Кой създаде и не бърза да го променя порочния "игнатовски" закон, нароил масово професори с по две статии и с по пет плагиата? Ако си отговорим на тези въпросителни, стигаме до вечната максима "Крадецът вика дръжте крадеца!"   
Второ. Горанов е живо доказателство, че ГЕРБ творят за пред хората (разбирай за пред Брюксел) кухи стратегии, програми и всякакви бумаги, за които забравят веднага след подписа. Какъв смисъл има т.нар. Стратегия за развитие на висшето образование с гриф "сготвено от ГЕРБ", ако след това се появява един Дянков или Горанов, който свежда до нула всичко, записано на хартия? За 2018 г. ще дадат на вузовете едни 10 млн. лв. над тазгодишните, колкото да покрият ръста на минималната заплата. А вижте тригодишната му бюджетна прогноза след това - до 2020 г. парите за висшето образование... се замразяват дори като сума, а като процент от БВП намаляват. И това в държавата с най-ниската квота от БВП за висше образование! Нали според стратегията уж парите щяха да се увеличават? Вижте записаното в същата стратегия - че България до 2020 г. ще увеличи дела на висшистите на 30-34 г. до 36% при 27% сега. Как ще ги увеличи, като Горанов не ще висшето образование "да уврежда децата", затова ги праща в професионалното образование според "нуждите на икономиката и на пазара на труда".
Трето. Някой някъде да е показал нуждите на въпросната икономика и на въпросния пазар на труда, пък макар и на хартия? Какви нужди извън единичните случаи днес има моментният пазар на труда в страна, чиято индустрия и духовност бяха унищожени издъно? Келнери, сервитьори, автомонтьори, тук-таме шивачки. Някой забеляза ли, че само преди дни т.нар. работодателски организации поискаха да се ограничат паралелките в езиковите и други елитни гимназии, а да се увеличат тези в професионалните училища. Може би за чираци? С две думи, министърът и присъдружният бизнес просто изпълняват задачката, поставената от "началниците" на премиера Борисов за създаване на територия "Обслужващ персонал.бг." Помним как преди време баш босът Борисов прати астрономите да мерят дърветата в гората, за да си заработели парите за ремонт на телескопа! Това е мисленето. За какво й е на тази територия образовано население? Какъв пазар на труда има в нея за химици или физици, да не говорим за историци, литератори или музиканти. Това артикулира всъщност Горанов със семплите възможности на изказа си. Към това "бъдеще" води страната ГЕРБ с ускорени темпове.   
И хората, които все още мислят, го разбират. Ето ви един типичен коментар в мрежата след съобщенията за изцепките на правителствения Счетоводител номер 1: "Предлагам занапред приоритет на така наречената ни държава да стане килийното образование! Да се върнем назад в просвещението към такива методи като тези на Неофит Рилски, Найден Геров и Петър Берон, а? К'во ще кажете бе, тикви? Докога ще ги търпите тия? Без висше образование няма държава!"



 

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ