29 Март 2024петък08:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Датата

/ брой: 213

автор:Дума

visibility 30

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЧЕРНО МОРЕ. На тази дата през 1996 г. е подписан Стратегическият план за действие за възстановяване и опазване на Черно море. Документът очертава рамката на сътрудничество между черноморските държави по отношение състоянието и бъдещето на Черно море и региона.

СВЕТОВЕН ДЕН НА ГРАДОВЕТЕ. Отбелязва се от 2014 г. с резолюция на Общото събрание на ООН, за да се подчертае необходимостта от интегриран подход към планирането и строителството на градските райони с цел регулиране на процеса на устойчиво развитие на градовете, подобряване на достъпа до основните градски услуги, осигуряване на достатъчно жилища, разширяване на възможностите за заетост.

СВЕТОВЕН ДЕН НА СПЕСТОВНОСТТА. Годишнина от създаването в Милано (Италия) на Международния институт на спестовните банки през 1924 г. Отбелязва се от 1925 г. с решение на първия Световен конгрес на спестовните каси в Милано.

1816 - РАЖДА СЕ ФИЛО РЕМИНГТЪН, АМЕРИКАНСКИ ИЗОБРЕТАТЕЛ (УМИРА 1889 Г.). Въвежда производството на шевни и пишещи машини. Баща му е Елифалет Ремингтън, конструктор на пушката "Ремингтън" и собственик на оръжейната фирма на неговото име.

1898 - РАЖДА СЕ АЛФРЕД СОВИ, ФРЕНСКИ СОЦИОЛОГ (УМИРА 1990 Г.). Остава в историята като човека, въвел термина "Трети свят" (Tiers Monde) в икономическата историография. Терминът е публикуван на 14 август 1952 г. във френското сп. "L'Observateur". Сови го употребява, когато говори за бившите колонии, придобили независимост в резултат на разпадането на колониалната система. По-късно Третият свят става синоним за страните, които не са свързани нито със Запада, нито със съветския блок по време на Студената война.

1930 - ВЪВ ВАРНА СЕ РАЖДА СОТИР МАЙНОЛОВСКИ, АКТЬОР (УМИРА 2007 Г.). Творческият му път започва в Драматичен театър-Добрич, продължава в Сатиричния театър, Театър "Сълза и смях", Театър 199 и Младежкия театър. Последните години преди пенсионирането си е директор на Младежкия театър. Играе във филмите "Цар и генерал", "Мъже в командировка", "Вик за помощ", "Закъсняло пълнолуние".

1989 - УМИРА ГЕОРГИ ПАРЦАЛЕВ, АКТЬОР (Р. 1925 Г.). През 1950 г. завършва медицина в Софийския университет. Артист е в Държавния сатиричен театър от създаването му през 1957 г. Комедията е истинското му амплоа. Незабравими са ролите му на Осип ("Ревизор" от Гогол), Вражалец ("Вражалец" от Ст.Л. Костов), Хаджи Смион ("Чичовци" от И. Вазов) и др. В киното дебютира през 1958 г. в образа на Полянски от филма "Любимец 13". Сред запомнящите се негови персонажи са Методи Рашков ("Сиромашко лято", 1973 г.; награда за най-добра мъжка роля на международния кинофестивал "Готвалдов", Прага, 1974 г.), Димо ("Роялът", 1978 г.) и др. Има многобройни изяви в телевизията, естрадата и пр.

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ