19 Април 2024петък19:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Прощална вечеря" поставя Здравко Митков в Сатирата

Михаил Билалов, Ана Вълчанова и Николай Урумов отново са заедно на сцената във френската пиеса

/ брой: 213

автор:Дума

visibility 40

"Прощална вечеря" от Александър дьо ла Пателиер и Матийо Делапорт е най-новата премиера в репертоара на Сатиричния театър "Алеко Константинов". Тя ще се състои днес, 31 октомври, на голямата сцена, а след това, на 3 ноември - в ДКТ "Константин Величков" в Пазарджик. Режисьор на постановката е Здравко Митков, а сценографията е дело на Петър Митев. Участват актьорите Михаил Билалов, Ана Вълчанова, Диана Досева и Николай Урумов. Преводът е на Михаил Билалов и Ваня Николова, научи ДУМА от Мина Такова.
"Прощална вечеря" е интелектуална комедия, която не просто разсмива, но и над която зрителят ще може да разсъждава дълго, дълго след това (...) "Прощална вечеря" е пиеса за дълбоките, сърдечни връзки, достигнали прага на своето изчерпване. Старите приятелства, които неусетно са помръкнали във въртележката от всекидневни работно-семейни-обществени задължения, от липсата на време да се погледнем, да се почувстваме внимателно един друг, от рутината, приплъзваща дружеските срещи в повърхностно все по-рядко общуване", споделя Ина Шкарова, драматург на представлението.
Сюжетът на комедията разказва за семейната двойка Пиер и Клотилд Льокьор, които опиянени от идеята да разчистят дневния си ред, решават да организират прощална вечеря. Това е най-добрата форма на "развод с приятели-призраци".
Първи в списъка "отживелици" се оказва Антоан Роайе. И въпреки че Пиер и Клотилд спазват идеалния сценарий за прощална вечеря, приготвяйки любимата храна и музика на Антоан, бутилка вино от годината на раждането му, плюс всички ненужни подаръци от него, вечерята далеч не протича идеално и според замисъла.
Александър дьо ла Пателиер и Матийо Делапорт са родени през 1971 г. Запознават се през 1996 г. и скоро стават съавтори. Сценариите за анимационната поредица "Skyland" и пълнометражния анимационен филм "Ренесанс" им спечелват репутация на успешен и продуктивен тандем. През 2006 г. излиза първият им игрален филм "Джунглата". Премиерата на първата им пиеса "Името" се състои през 2010 г. Постановката се превръща в събитие и получава шест номинации за наградите "Молиер". През 2014 г. в театър "Едуард VII" е поставена втората им комедия "Прощална вечеря", която има номинации "Кристален глобус" за най-добра пиеса и "Молиер" за най-добра комедия. Миналата година излиза третата пиеса "Всичко, което желаете".

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ